Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat în revista Nature Communications, care prezentat modul în care fitoplanctonul se va schimba, pe măsură ce apa oceanelor va continua să se încălzească, potrivit www.msn.com, citat de gds.ro. În cadrul unui scenariu de tip „afacere obișnuită”, în care emisiile de gaze cu efect de seră continuă să fie neabsorbate, zonele subtropicale ale oceanului vor deveni mai abrupte, iar regiunile mai verzi de-a lungul ecuatorului și poli vor deveni mai verzi. Mai mult decât o ciudățenie, culoarea schimbătoare este un semn de avertizare, spun autorii studiului, de schimbări drastice la nivel global care vor avea loc într-o lume dominată de încălzirea globală.

Măsurarea culorii

Este cunoscut că schimbările sezoniere modifică în mod regulat şi culoarea apei, însă încălzirea oceanelor ar putea modifica permanent mozaicurile de albastru și verde văzute din spațiu. Lumina soarelui pătrunde la peste 600 de picioare sub suprafața oceanului. Totul este mai profund consacrat în întuneric. Mai presus de toate, majoritatea moleculelor de apă sunt capabile să absoarbă toate culorile, cu excepția albastru, motiv pentru care albastrul este reflectat.

Materia organică care pătează suprafața oceanului, ca și fitoplanctonul, schimbă această culoare. O mare parte din acesta conține clorofilă, care absoarbe razele solare. Pe măsură ce oceanul se încălzește, curenții devin mai neregulaţi, iar zonele calde nu se amestecă la fel de ușor cu regiunile reci. Există mii de specii fitoplanctonice, adaptate în mod unic la apa caldă sau rece. Pe măsură ce oceanele continuă să încălzească, unele specii ar putea să moară, unele vor prospera, iar altele vor migra în diferite regiuni.