Vin zile grele pentru candidații la liceu. Ce opțiuni au elevii care au primit note mici la Evaluarea Națională

Vin zile grele pentru candidații la liceu. Ce opțiuni au elevii care au primit note mici la Evaluarea Națională Sursa: Facebook

Elevii care au trecut de examenul de Evaluare Națională își fac calcule, la acest moment, cu privire la liceele la care se vor putea înscrie. Potrivit reglementărilor, aceștia vor putea opta pentru un anumit liceu doar în funcție de media pe care au obținut-o. Pentru mulți, situația este îngrijorătoare dat fiind mediile destul de mici pe care le-au obținut. Multe planuri sunt date peste cap și sunt refăcute.

Joi, 23 iunie, au fost afișate notele finale la examenul de Evaluare Națională. Fiecare dintre candidați știe acum foarte clar cum stă și către ce liceu trebuie să se îndrepte. Rezultatele au fost îngrijorătoare pentru mare parte dintre aceștia, în special pentru cei care au obținut medii mai mici sau în jur de 5. Urmează perioada în care se vor înscrie la licee, iar cea mai mare temere este că nu știu cum să își calculeze media finală. Pentru a afla cu ce notă va intra un elev la liceu, trebuie să aplice următoarea formulă:

MA = 0,2 × ABS + 0,8 × EN.

Unde MA reprezintă media de admitere la liceu,

Ne puteți urmări și pe Google News

ABS înseamnă media generală de absolvire a claselor V – VIII.

EN simbolizează media generală obținută de elev la eamenul de Evaluare Națională.

Ce se întâmplă cu elevii care au sub 5

Dacă pentru unii, cei care au obținut medii mari, lucurile sunt clare și pot opta în continuare pentru liceele pe care și le-au propus, alții au probleme. Elevii care au susținut probele la Limba Română și la Matematică, dar care au obținut note sub 5 sunt îngrijorați. Aceasta deoarece mulți dintre aceștia nu știu ce liceu să aleagă.

Cei care au medii sub 5, nu vor reuși să prindă un loc la un liceu foarte bun, însă au șanse să intre într-o unitate de învățământ cu profil tehnic. Sau dacă își doresc să învețe o meserie pot opta pentru o școală rofesională, unde nu conteză media de la Evaluarea Națională.

În cazul elevilor care au terminat clasa a VII-a, dar nu au participat la examenul de Evaluare Națională, aceștia vor putea ocupa locurile rămase libere, după repartizare, în clasa a IX-a în licee care au și școli profesionale.

Regulamentul școlar prevede și ce se va întâmpla în situația în care un elev ajunge într-un liceu pe care nu și-l dorește. El se poate transfera imediat, cu condiția să opteze pentru o altă unitate de învățământ cu același profil. Nici un liceu nu va putea refuza transferul unui elev, dacă media acestuia este cel puțin egală cu a ultimului care a intrat. Drept urmare, acesta are mari șanse să ocupe un loc la un astfel de liceu, prin transfer, după cum relatează cancan.ro.