“Următorii paşi de relansare a vieţii vor putea urma cel mai devreme la sfârşitul săptămânii viitoare – a declarat Viktor Orbán, prim-ministrul ungar, în emisiunea intitulată “Bună dimineaţa, Ungaria!” de pe postul naţional de radio Kossuth.

Poziţia specialiştilor în privinţa relansării vieţii la Budapesta este aceea că trebuie aşteptată reducerea numărului deceselor legate de contaminarea cu coronavirus. Până atunci. trebuie să fim foarte precauţi cu relansarea vieţii în capitală – a spus prim-ministrul.

Domnia sa a subliniat că este de partea relansării, profesorii, însă, fac apel la prudenţă.

Totodată, Orbán a cerut factorilor de decizie politici şi jurnaliştilor să nu creadă că au devenit virusologi, că sunt deja mai experţi decât specialiştii din acest domeniu.

În legătură cu redeschiderea şcolilor înainte de vacanţa de vară, prim-ministrul a recunoscut că este indecis în această privinţă şi deocamdată nu observă un interes masiv pentru redeschidere.

Dacă se va solicita acest lucru, vom reflecta – a adăugat premierul. Viktor Orbán a apreciat totodată trecerea la învăţământul digital, întrucât “a reieşit că funcţionează”, şi că “avem profesori excepţionali”, care au găsit pentru această problemă soluţii unice în Europa, “au luat examenul cu brio”.

Referindu-se la examenul de bacalaureat care se află în curs, premierul a menţionat că unii nu au crezut că e posibil să-l organizezi, realitatea însă îi contrazice.

Doar 3% dintre elevi au declarat că nu vor participa la examen, ei însă au posibilitatea să recupereze examenul. “Sistemul nostru educaţional a trecut bine examenul” – a rezumat Viktor Orbán.

Despre aprovizionarea cu instrumentele necesare combaterii epidemiei de coronavirus, prim-ministrul a spus că a urmărit cu atenţie tot timpul ca nimeni să nu rămână fără dotarea necesară din cauza numărului insuficient de mijloace.

Totodată, domnia sa consideră că ar fi important ca Ungaria să fie capabilă să fabrice echipamentele necesare, precum măştile şi aparatele de ventilaţie, inclusiv vaccinul, dacă acesta va exista.

Referitor la criticile formulate pe marginea legii ungare privind protecţia împotriva epidemiei de coronavirus, Orbán a precizat: “ştim că ei mint, iar noi spunem adevărul”.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE