Tranzacție importantă în Ungaria. Viktor Orban și un gigant francez cumpără aeroportul din Budapesta
- Alexandru Sălăvăstru
- 7 iunie 2024, 18:42
Vinci SA, gigantul francez din domeniul construcțiilor, și statul ungar au semnat un acord pentru cumpărarea Aeroportului din Budapesta. Viktor Orban a declarat în anii trecuți că aeroportul din Budapesta reprezintă un obiectiv pe termen lung.
Tranzacție de 4,3 miliarde de euro în Ungaria
Tranzacția prin care va fi cumpărat aeroportul din Budapesta se ridică la o valoare de 4,3 miliarde de euro. Noii proprietari și-au asumat datoriile nete care se ridică la peste un miliard de euro.
Ungaria va deține o cotă de 80% din Budapest Airport Zrt, compania care operează aeroportul. Restul pachetului va fi deținut de Vinci, conform surselor citate de Bloomberg.
Cele două părți au fost nevoite să plătească 3,1 miliarde de euro pe acțiuni. În același timp, părțile au preluat datorii evaluate la 1,2 miliarde de euro.
Tranzacția a fost confirmată de AviAlliance GmbH, fostul operator al aeroportului
Pe lângă AviAlliance GmbH, acționarii minoritari erau fondul suveran din Singapore, GIC Pte și fondul de pensii canadian Caisse de Depot et Placement du Quebec.
La momentul actual, Vinci este unul dintre marii operatori ai lumii.
Compania are 70 de aeroporturi în portofoliu, conform informațiilor oferite în presă.
Viktor Orban a primit aprobarea prealabilă de la Uniunea Europeană
Tranzacția reprezintă un prim pas în direcția dezvoltării aeroportului. Viktor Orban a declarat în anii trecuți că aeroportul din Budapesta reprezintă un obiectiv pe termen lung, existând planuri de a construi un al treilea terminal.
De asemenea, Viktor Orban este în discuții cu Autoritatea pentru Investiții din Qatar pentru a intra în asociere la o dată ulterioară.
Operatorul aeroportului estima un tranzit de 17 milioane de pasageri în 2024, o creștere de 2,3 milioane de călători față de 2023. Compania a raportat în 2023 un profit de 74 de milioane de euro, după o creștere cu 20% a cifrei de afaceri.
AviAlliance GmbH nu avea intenţia de a vinde aeroportul într-o primă fază. Compania a intrat însă în discuţii cu Guvernul ungar. Acesta din urmă a purtat timp de mai mulţi ani o campanie de înlăturare a actualilor acţionari pe motiv că nu investesc suficient în dezvoltarea aeroportului.