(VIDEO) SECRET SERVICE SE CLATINĂ: Intrusul cu cuțit de la Casa Albă a ajuns până în preajma lui Obama

(VIDEO) SECRET SERVICE SE CLATINĂ: Intrusul cu cuțit de la Casa Albă a ajuns până în preajma lui Obama

Bărbatul înarmat care a trecut de bariera de securitate de la Casa Albă a ajuns mult mai departe decât au informat serviciile secrete. O slăbiciune care a înfiorat America.

Mai multe publicații americane de marți titrează pe prima pagină că Omar Gonzales, bărbatul care a pătruns în Casa Albă pe 19 septembrie, a ajuns mult mai departe decât au recunoscut serviciile secrete într-o primă fază. Un parlamentar republican a divulgat informația. Potrivit primelor declarații ale serviciilor secrete, individul, după ce a trecut de gardul incintei și ar fi traversat peluza, nu ar fi reușit să facă decât câțiva pași în interiorul clădirii, înainte de a fi imobilizat.

Bărbatul, un veteran al războiului din Irak, de 42 de ani, care a sărit bariera de securitate, ar fi fost de fapt reținut în timp ce încerca să pătrundă în „Green Room” (Camera verde), o sală folosită la recepții, după ce ar fi traversat cu totul „East Room” (Camera de Est), lungă de 24 de metri. Adică, după ce trecuse de intrare, pe intrus nu îl mai despărțeau decât câteva trepte de prima cameră locuită de familia prezidențială. Detaliu important: bărbatul era înarmat cu un cuțit de 9 centimetri, ceea ce nu lasă nici un dubiu asupra intențiilor sale.

Intrusul ar suferi de un sindrom post-traumatic

Omar Gonzales este descris de către vecinii săi drept „un bărbat amabil, inimos, un veteran al războiului din Irak care citea povești copiilor din cartier”. Dar, potrivit familiei sale, omul ar suferi de „tulburare de stress post-traumatic” (TSPT). Este vorba de o boală psihică ce afectează mai bien de 20% dintre militarii americani care au luptat în Irak sau Afganistan. În armata SUA s-au înregistrat mai mulți morți în urma sinuciderilor din cauza TSPT, decât în luptele propriu zise. Un sindrom care ar explica tentativa sa nebunească de a pătrunde în clădire până la președinte pentru a-l ucide.

Pe 22 septembrie, procurorul declarase că în mașina lui Omar Gonzales au fost găsite 800 de cartușe. El a adăugat că în iulie asupra bărbatului fuseseră găsite o pușcă și niște hărți ale reședinței prezidențiale. Asupra aceluiași suspect mai fusese găsit un topor în august, pe când se afla în preajma Casei Albe, dar nu a fost reținut.

Mai multe deficiențe ale sistemului de securitate au făcut posibilă pătrunderea intrusului: paznicul nu stătea în fața ușii când a intrat Gonzales, iar o alarmă care ar fi trebuit să sune nu a funcționat. Ceea ce a permis bărbatului să treacă de holul de la intrare, să alerge până la East Room, înainte de a fi imobilizat de gardianul care păzea încăperea. Oamenilor din Secret Service li se reproșează și faptul că nu au deschis focul asupra bărbatului care alerga pe peluza Casei Albe.

 

Julia Pierson, șefa Secret Service, trebuia să fie audiată marți într-o comisie bipartită însărcinată să analizeze în ce măsură au fost respectate măsurile cele mai elementare de securitate. Audierea se anunță explozivă, iar scaunul Juliei Pierson se clatină rău.

Înființat în 1865, Secret Service are drept misiune primordială protecția președintelui și a apropiaților săi. În 1981, un agent Secret Service l-a apărat cu trupul său pe președintele Reagan asupra căruia se trăgea. În ultimii ani, Secret Service a fost supus deseori criticilor.

Greșelile rușinoase ale Secret Service

Audierea în Congres a Juliei Pierson va avea ca subiecte și alte greșeli din ultimii ani. Astfel, în 2009, un cuplu neinvitat a reușit să păcălească serviciul de securitate al Casei Albe pentru a participa la un dineu de stat în cinstea premierului indian. Cuplul și-a povestit aventura pe Facebook, ceea ce a ajuns pe prima pagină a tuturor ziarelor și a făcut de râs Secret Service. Potrivit Washington Post, în 2011, Secret Service a avut nevoie de patru zile pentru a realiza că asupra Casei Albe fuseseră trase șapte focuri de armă, în timp ce una dintre fetele președintelui se afla în interior.

Julia Pierson a fost angajată cu 18 luni în urmă pentru a repara blazonul stricat al Serviciului, după ce 12 agenți au fost demiși în 2012, pentru a fi adus la ei în hotel prostituate, în timp ce pregăteau o călătorie a președintelui. Dar în martie trecut, un alt agent a fost pus pe liber, după ce a fost găsit beat mort într-un hotel din Amsterdam.

Trecerile ilegale peste mariera de securitate de la Casa Albă sunt relativ frecvente, dar, de obicei, intrușii sunt opriți imediat ce au pus piciorul pe peluză. Gonzales este prima persoană care a reușit să pătrundă în „reședința executivă”, clădire centrală unde se află apartamentele prezidențiale, cunoscută drept unul dintre cele mai sigure locuri din lume.