VIDEO. Campanie de donare de sânge la Academia de Poliție București. Dacă vom aștepta mereu ca altcineva să doneze sânge, acel cineva nu va veni niciodată

VIDEO. Campanie de donare de sânge la Academia de Poliție București. Dacă vom aștepta mereu ca altcineva să doneze sânge, acel cineva nu va veni niciodată

Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București a acceptat și de această data campania inițiată de Patriarhia României „Dăruiește viață! Vino să donezi sânge” . Studenții s-au mobilizat încă de la primele ore ale dimineții de 12 mai și au venit să doneze sânge.

Criza sanitară din ultimele 14 luni a condus și la o mare criză de sânge și de donatori la nivel național. Astfel că, aproximativ 100 de studenți ai Academiei de Poliție din Capitală s-au mobilizat și au participat în dimineața zilei de miercuri, 12 mai, la campania „Dăruiește viață! Vino să donezi sânge!”.

Acțiunea de donare organizată de Patriarhia României, sub coordonarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, în colaborare cu Academia de Poliție, are loc anual, încă din 2013, și, până acum a înregistrat un număr impresionant de studenți participanți.

„Cu ajutorul bunului Dumnezeu am început și anul acesta campania de donare de sânge, inițiată de Patriarhia Română, cu partenerul nostru, poate cel mai fidel, Academia de Poliție din Băneasa, unde ne bucurăm de o prezență destul de substanțială, de studenți care au dovedit, ca de fiecare dată, că sunt receptivi și solidari față de nevoia de sânge de care spitalele românești au mare nevoie”, a declarant coordonatorul proiectului Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

În ciuda restricțiilor impuse de pandemia cu COVID-19, organizatorii s-au adaptat și speră ca anul acesta să se înregistreze un număr record de donatori. Atât participanții cât și donatorii au fost mai întâi testați cu teste PCR rapide, organizatorii asigurându-se că totul se desfășoară în perfecta siguranță, iar prezența studenților în spațiul amenajat campaniei de recoltare de sânge s-a făcut gradual, tocmai pentru a se putea respecta toate măsurile de distanțare socială.

„Noi avem o tradiție în a răspunde solicitărilor Preafericitului Părinte Patriarh, pentru că această campanie se desfășoară la inițiativa Patriarhiei. Academia de Poliție nu are din păcate, la sediu, toți studenții din cauza pandemiei de Covid-19. Am decis să aducem gradual studenții la sediul Academiei. Acești tineri minunați, care în două luni vor merge în stradă și îi vor proteja pe oameni au acum ocazia să și salveze prin sângele lor, ceea ce este un lucru extraordinar și ne onorează de fiecare dată. Ne mor oameni în spitale din cauza acestui virus, dar ceea ce se știe mai puțin este că ne mor oameni și din cauza lipsei de sânge și din acest punct de vedere, părintele Ciprian, conducerea Academiei, studenții și cadrele didactice donează astăzi”, a spus Nicolae David Ungureanu, împuternicit rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”.

„Este vorba despre puterea exemplului”

Printre donatori s-au numărat și voluntari din cadrul Paraclisului Catedralei Naționale, medici, dar și cadrele medicale din cadrul Academiei de Poliție.

„Astăzi am donat sânge pornind de la ideea că bunul samaritean trebuie să fie oriunde printer noi și dacă vom aștepta mereu ca altcineva să doneze sânge, acel cineva nu va veni niciodată. Este vorba de puterea exemplului. Am donat sânge pentru că mă gândesc că pe patul de spital sunt foarte multe personae care au nevoie de ajutor, care așteaptă picătura de sânge salvatoare. Pentru acești bolnavi nu se face o campanie nominală, dar acești bolnavi există în spitale și așteaptă ajutorul de la o persoană sănătoasă”, a declarat pentru EVZ Constantin Jiga, voluntar în cadrul Paraclisului Catedralei Naționale.

„Având în vedere nevoia mare de sânge din sistemul nostru sanitar ne bucurăm că studenții Academiei de Poliție au venit în întâmpinarea celor care au nevoie și ne-au solicitat, încă o dată, ajutorul nostru pentru a-i putea ajuta pe ceilalți. Este întotdeauna nevoie de sânge”, ne-a declarat și medic primar Ion Mihăiță Emilian, din cadrul secției Consultații, Donatori și Recoltare, de Centru de Transfuzii Sanguine al Mininsterului Apărării Naționale, aflat în subordinea Direcției Medicale.

„În primul rând am considerat că astăzi este o oportunitate de a ajuta persoanele aflate într-o situație dificilă și pe lângă asta cred că ar avea efecte benefice asupra sănătății. Consider că este în primul rând o chestiune de educație în a ne ajuta semenii, dar desigur că și în activitatea noastră este o latură fundamental fără de care de care nu ne-am putea desfăsura activitățile de serviciu”, a declarat și unul dintre studenții donatori.