Evenimentul Zilei > Actualitate > VIDEO. Angela Gheorghiu împlinește 56 de ani! Detalii neștiute despre soprana care a cântat pentru casele regale, dar și pe acceași scenă cu Mickael Jackson și Sting
VIDEO

VIDEO. Angela Gheorghiu împlinește 56 de ani! Detalii neștiute despre soprana care a cântat pentru casele regale, dar și pe acceași scenă cu Mickael Jackson și Sting

Angela Georghiu, una dintre cele mai faimoase soprane din lume este românca născută în Vrancea. A absolvit Conservatorul în București în 1990, iar debutul internațional l-a făcut doi ani mai târziu, la Royal Opera House în „Boema” de Puccini. În 1993, a debutat și la Metropolitan Opera din New York și la Opera de Stat din Viena. A fost începutul unei cariere explozive la nivel Mondial pentru soprană.

Unul dintre sutele de momente memorabile din cariera sopranei este acela când a participat, în 1999, la concertul „Michael Jackson și prietenii” de la Munchen. Într-un interviu pe care l-a dat jurnaliștilor britanici, artista recunoștea însă că îl preferă pe Sting și că este și foarte bună prietenă cu soția lui. În decembrie 2000, Angela Gheorghiu a interpretat rolul titular în „Tosca”.

A cântat la redeschiderea Royal Opera House în 1999. În 2002 a participat la concertul organizat cu prilejul jubileului Reginei Elisabeta a IIa la Palatul Buckingham, în prezența Casei Regale a Marii Britanii. Un an mai târziu a participat la cea de-a zecea ediție a concertului dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace în prezența casei regale a Norvegiei. În 2005 cântă la concertul organizat cu prilejul jubileului reginei Beatrix a Olandei, la Palatul Regal din Amsterdam, iar un an mai târziu susține primul recital la Scala din Milano și cântă în deschiderea Festivalului de Film de la Cannes, ca mai apoi, în 2007, să interpreteze rolul Violetta din „Traviata” la Scala  din Milano.

Angela Gheorgiu a fost distinsă cu 5 premii Gramophone și cel mai recent a fost în 2009. În 2011 a cântat la gala de redeschidere a Teatrului Bolsoi din Moscova, la invitația președintelui rus, Dmitri Medvedev, spectacol transmis în direct în cinematografe din toată lumea, dar și online. În iunie 2012 Angela Gheorghiu a sărbătorit 20 de ani de la debutul pe scena Operei Regale din Londra, interpretând rolul principal din La Bohčme. Mai târziu, în decembrie, deschide amfiteatrul Katara din Doha, cântând muzică compusă special pentru ea de către Vangelis.

Are o carieră internațională de 30 de ani și regretă că publicul românesc a cunoscut-o târziu. Însă a avut parte de mai multe dinstincții în România, deși nu a urcat până acum pe o scenă de operă în țara ei. În decembrie 2010 i-a fost acordat titlul Doctor Honoris Causa de către Universitatea de Arte din Iași și Ordinul „Steaua României”, cea mai înaltă decorație oferită de Președintele României. În octombrie 2012 Angela Gheorghiu a primit decorația regală „Nihil Sine Deo” din partea Majestății Sale Regele Mihai I pentru promovarea valorilor românești peste hotare.

Cunoscută pe tot mapamondul, în 2014, Angela Gheorghiu a fost inclusă în „Gramophone Hall of Fame” care celebrează artiștii ale căror contribuții la înregistrările de muzică clasică s-au dovedit a fi cele mai influente și de inspirație. Primul turneu al Angelei Gheorghiu în Australia a avut loc în octombrie 2015, cu concerte în Melbourne şi Sydney, fiind foarte apreciata de catre reprezentanti si public. În septembrie 2017, a participat la concertul de 10 ani de la aniversarea lui Pavarotti, cu Placido Domingo si José Carreras, dar si altii. Angela Gheorghiu,soprana cu voce unica, a primit numeroase distincţii recunoscute la nivel Mondial. În 2018, Angela Gheorghiu a primit premiul Victoire d’Honneur pentru cariera sa exemplară, în cadrul celei de-a 25-a ediţii a premiilor Victoires de la Musique Classique, cunoscute drept echivalentul francez al premiilor americane Grammy. La ceremonia din Franţa, soprana Angela Gheorghiu a fost prezentată de către organizatori drept „cea mai flamboaiantă, cea mai uimitoare şi mai emoţionantă dintre sopranele de astăzi”.

Angela Burlacu, pe numele ei de fată, a fost căsătorită cu Andrei Gheorghiu, fiul violonistului și profesorului Ștefan Gheorghiu. Nu a avut însă parte de o viață simplă. Soprana era casatorita cu inginerul Andrei Gheorghiu cand s-a îndrăgostit de tenorul francezo-italian Roberto Alagna. A divorțat de soț, în 1996, căsătorindu-se cu tenorul.  În anul în cate s-a recăsătorit, sora sa, Elena, mamă a unei fetițe de doi ani, Ioana, a murit într-un accident de mașină. Patru ani mai târziu a murit și cumnatul său, soțul Elenei. Tatăl Angelei nu a putu trece nici el peste durere, călugărindu-se. Angela Gheorghiu a fost cea care i-a purtat de grijă Ioanei, nepoata sa, în cele din urmă adoptând-o. Mulți ani, Angela și Roberto au ridicat publicul în picioare, însă în 2013 au divorțat din cauza posesivității lui.

Într-un interviu, Angela Gheorghiu a povestit că nu și-a dorit să aibă copii biologici din cauza muncii ei. A vrut să nu aibă teama ca o sarcină i-ar putea schimba vocea, după ce și-a întrebat un prieten medic. Soprana a trecut peste mariajele eșuate și și-a găsit fericirea alături de Mihai Ciortea, care este mai tânăr decât ea cu 22 de ani.

Mihai este stomatolog și povestea lor de dragoste a apărut în urmă cu 8 ani. De atunci sunt de nedespărțit atât în vacanțe, însă o însoțește pe soprană peste tot în lume la spectacole. Chiar Angela a povestit într-un interviu, că este un admirator împătimit al ei și o urmărea alături de fratele lui geamăn și părinții lor la diferite spectacole prin Europa și America. Angela Gheorghiu mai spune despre iubitul ei că este un bărbat pe cale de dispariție, dinsins și foarte cult.