Opoziția din Georgia a obținut o victorie parțială în contextula acuzațiilor de fraudă electorală la alegerile de sâmbătă. Comisia Electorală a aprobat renumărarea a voturilor din mai multe secții unde au existat suspiciuni.
Voturile vor fi renumărate în mai multe secții unde au existat suspiciuni de fraudă. Autoritățile electorale georgiene au cedat în contextul protestelor masive din capitală.
Opoziția a obținut renumărarea voturilor
Comisia Electorală a aprobat renumărarea a aproximativ 14% din voturile exprimate. Autoritățile electorale georgiene au dat înapoi în fața protestului masiv din capitala Tbilisi. Mii de cetățeni s-au strâns în stradă, îndemnați de opoziția pro-europeană, și au protestat împotirva furtului alegerilor. Visul Georgian, partidul de guvernământ, controlat de oligarhul pro-rus Bidzina Ivanishvili, a obținut 54% din voturi.
Rezultatele alegerilor nu sunt recunoscute, însă, de președinta georgiană Salome Zurabişvili. Aceasta a denunţat o „falsificare totală” a rezultatelor la alegeri și acuză o operațiune a Rusiei. Drept urmare, a solicitat georgienilor să iasă în stradă la proteste.
Zeci de mii de georgieni au ieșit în stradă, acuzând frauda. Mulţimea s-a adunat în faţa clădirii Parlamentului din Tbilisi, denunţând rezultatul alegerilor legislative. Opoziția susține că votul popular a fost fraudat de partidul de guvernământ, pe care îl acuză că orientează ţara spre Moscova.
În sunetul imnului UE, manifestanţii au fluturat steaguri georgiene, europene şi uneori ucrainene.
Viktor Orban huiduit la Tbilisi
În contextul suspiciunilor de fraudă electorală, acuzate de opoziția georgiană, Washingtonul şi Bruxellesul au cerut o anchetă. Preşedinta Georgiei, Salome Zourabichvili, a calificat rezultatul drept o „operaţiune specială rusească”. Ea a acuzat partidul de guvernământ că a recurs la tactici şi propagandă de tip rusesc.
Pe de altă parte, Viktor Orban, aliatul lui Vladimir Putin, s-a grăbit să recunoască victoria partidului pro-rus, Visul Georgian. Mai mult, pentru a legitima acest rezultat, luni, el a început o vizită de două zile în Tbilisi.
„Georgia este un stat conservator, creştin şi proeuropean. (...) În loc de lecţii inutile, ei au nevoie de sprijinul nostru pe calea lor europeană”, a scris el pe platforma X.
Vizita sa nu a scăpat neobservată în capitala georgiană. Potrivit Nexta, Orban a fost huiduit în timp ce părăsea hotelul Marriott din Tbilisi. În înregistrăile video postate pe rețelele sociale se poate auzi cum demonstranții pro-europeni îi cer să plece acasă.
Opoziția nu acceptă rezultatul alegerilor
Unul dintre liderii blocului pro-occidental, Ghiorghi Vaşadze, a declarat că partidele din opoziția georgiană vor refuza să facă parte dintr-un parlament „ilegitim”. El a solicitat organizarea altui scrutin, sub supraveghere supraveghere internaţională.
În această situație, experții consideră că vor urma vremuri dificile în țara din Caucaz. Georgia intră într-o „perioadă de instabilitate”, după alegerile controversate. Gela Vasadze, de la Centrul de Analiză Strategică privind Georgia, crede că vor situația va deveni tot mai dificilă. Totodată, susține că „opoziţia nu are un lider charismatic care să canalizeze furia populară”.
De altfel, Georgia a mai fost zguduită de manifestaţii masive și în luna mai. Protestatarii au acuzat introducerea unei legi a „influenţei străine”, inspirată de Rusia. Scopul acestor reglementări este de a destructura societatea civilă. În aceste condiții, Bruxellesul a „îngheţat” procesul de aderare la UE. Statele Unite au impus sancţiuni unor oficiali georgieni.