Criză politică în Georgia: Demisii în masă ale opoziției pro-europene după alegeri controversate. Președintele cere mișcări de stradă. Update

Criză politică în Georgia: Demisii în masă ale opoziției pro-europene după alegeri controversate. Președintele cere mișcări de stradă. UpdateManifestații în Georgia. Sursa foto: captura YT

Într-o mișcare neașteptată, primii 20 de candidați de pe lista blocului de opoziție pro-european Coaliția pentru Schimbări din Georgia au renunțat duminică la mandatele de deputat. Acest gest a venit în semn de protest față de rezultatele alegerilor parlamentare de sâmbătă, în care partidul de guvernământ Visul Georgian a ieșit câștigător. Opoziția acuză partidul de legături strânse cu Kremlinul.

Protestul opoziției pro-europene din Georgia

„Alegerile au fost falsificate, iar rezultatele nu sunt legitime. Nu vrem să le legitimăm cu voturile care au fost furate de la poporul Georgiei și renunțăm la mandate”, a declarat lidera listei blocului de opoziție, Nana Malashjia.

Blocul Coaliția pentru Schimbări a fost a doua cea mai votată forță politică la aceste alegeri din Georgia, obținând 11,3% din voturi, ceea ce le-a dat dreptul la 18 locuri în Parlament.

La rândul său, partidul Mișcarea Națională Unită, fondat de fostul președinte aflat în închisoare Mihail Saakașvili și care face parte din blocul de opoziție Unitate, a anunțat că va boicota Parlamentul condus de Visul Georgian.

„Bineînțeles, din moment ce am spus că nu recunoaștem rezultatele alegerilor, asta înseamnă că nu intenționăm să participăm la sesiunile Parlamentului. Sunt sigură că nu există nicio îndoială în acest sens când vine vorba de blocul Unitate”, a spus lidera partidului, Tinatin Bokuceava.

Totodată, președintele georgian Salome Zourabichvili a cerut cetățenilor să iasă în stradă în semn de protest, „pentru a anunța lumii că nu recunoaștem aceste alegeri.".

Salome Zourabicivili, președintele Georgiei. Alegeri în Georgia

Salome Zourabicivili. Sursa foto: Facebook

Ea și-a exprimat refuzul de a accepta rezultatele alegerilor și a descris scrutinul ca fiind „o operațiune specială rusă.”

"Suntem martori și victime ale unei operațiuni speciale rusești, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian", a declarat ea, conform AFP. Președinta Georgiei nu a oferit detalii privind o posibilă implicare directă a Rusiei în desfășurarea alegerilor.

"A fost o fraudă totală, o eliminare completă a voturilor voastre", a declarat Salome Zurabișvili reporterilor, înconjurată de liderii opoziției georgiene.

Situația de acum este similară cu cea de la alegerile parlamentare din 2020, respinse de opoziție, care a boicotat activitatea Parlamentului și a organizat proteste masive în fața legislativului, unele dintre ele violente, scrie Politico.

Reacția partidului de guvernământ Visul Georgian

Secretarul executiv al partidului Visul Georgian, Mamuka Midnaradze, a propus întregii opoziții „să nu se alăture Parlamentului.” „Atunci se va stabili un mediu de lucru bun în Parlament, fără sabotaje. Să își retragă toate listele de la Comisia Electorală Centrală. Iar noi vom lucra”, a spus el.

Între timp, autoritățile electorale au încheiat numărarea tuturor voturilor, după anularea rezultatelor unei secții de votare din orașul Marneuli, unde a avut loc o încălcare a regulilor electorale. Astfel, Visul Georgian își menține majoritatea parlamentară, cu 53,92% din voturi. Celelalte patru blocuri ale opoziției au adunat împreună 37,78% din voturi.

Reacția internațională și apelul Uniunii Europene

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat duminică autoritățile electorale din Georgia să „investigheze” „neregularitățile” din alegerile legislative câștigate de partidul pro-rus de guvernământ, un rezultat contestat de opoziția pro-europeană, a transmis AFP.

„Solicităm Comisiei Electorale Centrale și altor autorități relevante să își îndeplinească datoria și să investigheze prompt, în mod transparent și independent și să se pronunțe asupra neregulilor electorale și a acuzațiilor referitoare la acestea”, a scris Charles Michel pe platforma socială X, pe baza unei evaluări preliminare a observatorilor electorali internaționali.

„Aceste presupuse nereguli trebuie clarificate și abordate serios”, a continuat el.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor „evalua situația și vor stabili următoarele etape în relațiile noastre cu Georgia” în cadrul reuniunii lor de la Budapesta, la începutul lunii viitoare, a subliniat Charles Michel.

„Reiterăm apelul UE adresat liderilor georgieni să își demonstreze angajamentul lor ferm pe calea ce duce la integrarea țării lor în UE”, a adăugat el.

Uniunea Europeană a avertizat că șansele Georgiei de a adera în viitor vor depinde de alegerile organizate sâmbătă în această fostă republică sovietică cu o populație de aproximativ patru milioane de locuitori.

Opoziția din Georgia consideră că victoria anunțată a partidului de guvernământ Visul Georgian duce țara mai aproape de Moscova și mai departe de aderarea la UE, un obiectiv atât de important pentru o mare parte a populației încât este înscris în Constituție.