Alegerile din Georgia sub semnul fraudei. Statele Unite și Uniunea Europeană cer o anchetă
- Ionel Sclavone
- 28 octombrie 2024, 10:22
Alegerile din Georgia au fost câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, controlat de oligarhul Bidzina Ivanishvili. Președinta georgiană Salome Zurabişvili a denunţat o „falsificare totală” a rezultatelor și acuză o operațiune a Rusiei.
Preşedinta Salome Zourabichvili a declarat că nu recunoaşte rezultatele scrutinului parlamentar. Ea acuză fraude masive și îndeamnă populația să potesteze în stradă.
Alegerile georgiene sub semnul fraudei
Formațiunea pro-rusă Visul Georgian a câștigat 54% din voturi, după scrutinul de la finalul săptămânii trecute. Alianța de opoziție, formată din patru partide pro-europene a întrunit 38,28% din voturile exprimate la alegerile parlamentare. Aceasta în condițiile în care sondajele de ieșire la urne o dădeau drept favorită. Rata de participare la vot a fost de 58,94%, transmite bbc.com.
În contextul suspiciunilor de fraudă electorală, Washingtonul şi Bruxellesul cer o anchetă care să cerceteze acuzațiile.
„Ne asociem apelurilor lansate de către observatori internaţionali şi locali în favoarea unei anchete aprofundate cu privire la toate informaţiile despre încălcări în cadrul alegerilor”, a anunţat într-un comunicat secretarul de stat american Antony Blinken.
Totodată, președintele în exerciţiu al Consiliului European Charles Michel a îndemnat, la rândul său, la o anchetă rapidă care să clarifice suspiciunile de nereguli. El a cerut ca investigația să se desfășoare transprarent și independent.
❗️🇷🇺🧱🇬🇪 - As in Moldova, Russia is trying to destabilize the elections in Georgia.
Although Putin failed in Moldova, the situation in Georgia may be different due to its proximity to Russia and the Kremlin's financial support for pro-Russian parties.
The video shows agents… pic.twitter.com/JtRcNo16O9
— 🔥🗞The Informant (@theinformant_x) October 26, 2024
Puterea pro-rusă acuzată că dorește eliminarea opoziției
Partidul de guvernământ va prelua 91 dintre cele 150 de mandate în Parlament după alegerile din weekend. Este o majoritate suficientă pentru a conduce țara, însă sub pragul de două treimi de care avea nevoie pentru a modifica Constituţia. Oligarhul Bidzina Ivanishvili își dorește să interzică partidele de opoziție, pro-occidentale, dar îl încurcă legea fundamentală.
Victoria partidului pro-rus Visul Georgian a fost recunoscută doar de Viktor Orban, aliatul lui Vladimir Putin din Uniunea Europeană. Premierul maghiar, a cărui țară deține președinția rotativă a Consiliului UE, urmează să înceapă o vizită oficială de două zile în Georgia. Practic, omul lui Putin legitimează rezultatele scrutinului, contestat de opoziție.
Chiar în timpul vizitei lui Viktor Orban, la Tbilisi se anunță o mare mișcare de protest. Alături de liderii opoziţiei, preşedinta Salome Zourabichvili i-a îndemnat pe georgieni să iasă în stradă pentru a protesta faţă de „falsificarea totală, un furt total al voturilor voastre”.
Și fostul președinte Mihail Saakaşvili, încarcerat, a îndemnat la „manifestaţi masive”. El îi îndeamnă pe georgieni să arate lumii că luptă pentru libertate. De altfel, Coaliţia Schimbării, de opoziție, a anunţat că renunţă la mandatele din Parlament pentru a „nu da legitimitate” scrutinului.
I urge our international partners to protect Georgia by standing with the people, not an illegitimate government.
Just as you opposed the Russian law, we ask you to stand with us again. These elections are illegitimate, and nothing can change that. pic.twitter.com/D7aeaTEjMM
— Salome Zourabichvili (@Zourabichvili_S) October 27, 2024
Instabilitate în Georgia după alegerile din weekend
Experții consideră că urmează vremuri dificile în țara din Caucaz. Georgia intră într-o „perioadă de instabilitate”, după alegerile controversate din weekend. Gela Vasadze, de la Centrul de Analiză Strategică privind Georgia, crede că vor urma vremuri grele. El spune, însă, că „opoziţia nu are un lider charismatic care să canalizeze furia populară”.
De altfel, Georgia a mai fost zguduită de manifestaţii masive și în luna mai. Protestatarii au acuzat introducerea unei legi a „influenţei străine”, inspirată de Rusia. Scopul acestor reglementări este de a destructura societatea civilă.
În aceste condiții, Bruxellesul a „îngheţat” procesul de aderare la UE. Statele Unite au impus sancţiuni unor oficiali georgieni.