Alegerile din Georgia. Maia Sandu, de partea georgienilor care doresc un viitor în UE

Alegerile din Georgia. Maia Sandu, de partea georgienilor care doresc un viitor în UEAlegerile din Georgia. Sursa foto: Captură video

Alegerile din Georgia. Maia Sandu şi-a arătat sprijinul faţă de georgienii care îşi doresc un viitor în Uniunea Europeană. Reamintim că opoziţia pro-occidentală a pierdut alegerile legislative în fața partidul de guvernământ „Visul Georgian”.

Alegerile din Georgia. Maia Sandu, de partea georgienilor pro-UE

„Republica Moldova este alături de georgienii care luptă pentru libertate, democraţie şi un viitor european", a scris Maia Sandu pe reţeaua socială X. Mesajul l-a transmis după ce a avut o discuţie cu preşedinta pro-occidentală a Georgiei, Salome Zurabişvili.

Partidul „Visul Georgian” a obţinut 54,23% în alegerile legislative desfăşurate sâmbătă, faţă de 37,44% cât au obţinut împreună un grup de patru formaţiuni pro-occidentale de opoziţie. Cele din urmă nu recunosc rezultatul scrutinului şi susţin că au fost fraude.

De asemenea, Guvernul premierului Irakli Kobajidze este acuzat de opoziţie şi de Occident că înclină tot mai mult către Rusia. Mai mult, Kobajidze a acuzat Washingtonul şi Bruxellesul că se amestecă în politica internă a Georgiei.

GeorgiaGeorgia. Sursa foto: x.com

Observatorii internaţionali, îngrijorați de legea „agenţilor străini”

Observatorii internaţionali arată că alegerile din Georgia „s-a desfăşurat în contextul unei puternice polarizări şi într-o atmosferă marcată de îngrijorările asupra legii „agenţilor străini”, care a fost adoptată în luna mai, fiind descrisă de opoziţia georgiană şi de ONG-uri drept o „lege rusească”, întrucât aceasta obligă mass-media şi ONG-urile finanţate din străinătate să îşi dezvăluie sursele externe de finanţare.

Observatorii internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), ai Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODHIR), au mai remarcat:

  • buna organziare a scrutinului,
  • rata ridicată a prezenţei la urne şi varietatea alternativelor.

Alegerile din Georgia, inverstigate

În schimb au denunţat acţiuni de coerciţie faţă de unii alegători angajaţi în sistemul public. Mai trebuie menționat faptul că cei de la Comisia Europeană a cerut investigarea neregulilor semnalate de observatorii internaţionali.

Mai exact, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Nabila Massrali, a precizat că „Evaluarea noastră despre alegeri se bazează pe evaluarea OSCE şi a ODHIR. De aceea reafirmăm că raportul şi recomandările lor sunt fundamentale pentru evaluarea noastră finală” a spus ea ecitând să răspundă clar dacă această instituţie recunoaşte victoria partidului Visul Georgian.