Evenimentul Zilei > Justitie > VICTORIE în CSM pentru judecători. Procurorii nu-i mai au la mână cu NIMIC
VICTORIE în CSM pentru judecători. Procurorii nu-i mai au la mână cu NIMIC

VICTORIE în CSM pentru judecători. Procurorii nu-i mai au la mână cu NIMIC

Rezoluţia, înaintată pe 29 mai, privind separarea atribuţiilor Consiliului referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor a fost acceptată.

În rezoluţia semnată pe 29 mai 2017, judecătorii au cerut puterii legislative, dar şi celorlalte autorităţi decizionale să înceapă demersurile pentru recunoaşterea şi asigurarea garanţiilor necesare pentru o justiţie independentă.

„Solicităm consolidarea statutului judecătorilor prin separarea imediată a atribuţiilor Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la cariera judecătorilor şi procurorilor, precum şi cu privire la organizarea şi funcţionarea instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor în sensul ca acestea să aparţină distinct celor două Secţii ale Consiliului, respectiv Secţiei pentru Judecători în privinţa judecătorilor şi instanţelor judecătoreşti şi Secţiei pentru Procurori în privinţa procurorilor şi parchetelor”, se arată în Rezoluţie.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat joi, 15 iunie 2017 această rezoluţie prin care procurorii din CSM nu vor mai putea lua decizii cu privire la cariera judecătorilor.

„Ia act de rezoluţia adoptată cu prilejul întâlnirii semestriale a preşedinţilor şi vicepreşedinţilor de tribunale, ce a avut loc la Constanţa în data de 29 mai 2017 şi îşi însuşeşte principiul care se degajă din cuprinsul acesteia referitor la separarea atribuţiilor Consiliului privind cariera judecătorilor, organizarea şi funcţionarea instanţelor, separare care nu afectează statutul de magistrat al procurorului”, se arată în decizie, conform mediafax.ro.