Victoria Furtună, candidatul fără şanse, relație armonioasă cu toţi aspiranții pro-ruşi la prezidenţiale

Victoria Furtună, candidatul fără şanse, relație armonioasă cu toţi aspiranții pro-ruşi la prezidenţiale Victoria Furtună, la Tiraspol/ Sursa foto: captură video//Facebook

Republica Moldova. Fostul procuror anticorupţie, Victoria Furtună, candidează independent pentru  funcţia de şef al statului. Totodată, pare să aibă o relaţie armonioasă cu toţi candidaţii pro-ruşi la prezidenţiale.

O analiză mai amplă a comportamentului Victoriei Furtună, lansată peste noapte în politică şi practic fără nicio şansă de a acumula măcar un procent din sufragii, a condus la versiunea că aceasta are rolul de a face campanie electorală pentru candidaţii agreaţi de Kremlin.

Se vehiculează că Victoria Furtună ar fi fost lansată în campania electorală doar pentru propagandă. Fiind plătită cu bani grei de către rechinii pe care contează Moscova la alegerile prezidenţiale din această toamnă.

Victoria Furtună, Procuratura anticorupţie

Victoria Furtună/ Sursa foto: Captură

Cine este Victoria Furtună

Victotia Furtună şi-a început cariera de procuror în 2008, în sectorul Botanica al municipiului Chişinău. În 2016, a fost transferată în Procuratura Anticorupţie. La scurt timp, acuzatoarea ajunge în atenţia presei, având probleme de integritate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceasta a declarat un Mercedes luxos la preţul de 10.000 de lei (cca 480 de euro). Ca apoi să spună că i l-a dat soacra, care este căsătorită cu un italian.

Jurnaliştii de investigaţie au scris şi despre imobilul somptuos din centrul oraşului Hânceşti, care oferă spaţii în chirie, inclusiv pentru o bancă comercială de top. Ulterior, procurorul a explicat că imobilul aparţine tatălui ei, care a muncit în Israel.

Victoria Furtună a raportat pe parcursul anilor în declaraţiile de avere donaţii generoase de zeci de mii de euro din partea rudelor.

După reţinerea lui Alexandr Stoianoglo, în toamna anului 2021, Victoria Furtună a candidat alături de Dumitru Robu pentru interimatul funcţiei de procuror general.

Inspecţia procurorilor a pornit o anchetă de serviciu în cazul Victoriei Furtună, după ce organizaţia obştească Transparency Internaional Moldova a inclus-o într-un top al procurorilor benefeciari de cele mai mari donaţii. Acuzatoarea a explicat averea şi donaţiile generoase prin faptul că atât ea, cât şi soţul, provin din familii înstărite.

Victoria Furtună a reuşit să scape, în cele din urmă, de sancţiunile disciplinare. Autoritatea Naţională de Integritate a refuzat să-i verifice averea. La fel, a reuşit să scape şi soţul ei, Sergiu Furtună, învinuit într-un dosar pentru trafic de fiinţe umane.

Lansarea din Tiraspol şi propaganda pro-rusă

După eliberarea din funcţia de procuror, Victoria Furtună a lansat o campanie de atacuri dure împotriva guvernării de la Chişinău. Acuzaţiile aduse de Furtună concind cu acuzaţiile Partidului Socialiştilor şi a formaţiunilor politice afiliate lui Ilan Şor.

Fosta procuroră a declarat public că Republica Moldova este afectată de corupţie şi este un stat capturat de actuala guvernare. Proaspătata politiciană s-a pronunţat şi împotriva referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană.

Deţinătoare a cetăţeniei române, primind şi îndemnizaţii din partea statului român, Victoria Furtună a îndemnat locuitorii dintre Nistru şi Prut să se declare moldoveni.

Totodată, Furună a comemorat „eroii căzuți la eliberarea Moldovei de sub ocupația fascistă” şi a mulţumit autorităților maghiare, care cochetează cu Moscova, „de insistența de a realiza pe cale diplomatică obiectivele strategice de pe continentul European”.

Victoria Furtună a demonstrat aspiraţiile pro-ruse şi atunci când a spus că va candida la alegerile prezidenţiale. „Marele anunţ” a fost făcut de la Tiraspol, capitala republicii nerecunoscute din stânga Nistrului, pe fundalul unui monument sovietic și a steagului nerecunoscut al regiunii.

„Sunt sigură ca cunoștințele mele profesionale și abilitățile de lider vor aduce pace, liniște și prosperitate în casa noastră comună – Republica Moldova”, a scris Victoria Furtună pe o rețea de socializare.

Bani grei pentru Victoria Furtună la început de carieră politică

Vara trecută, la margine de şosele au apărut mai multe panouri cu chipul fostului procuror anticorupţie, Victoria Furtună. Aceasta este prezentată ca o mesia pentru oamenii „nedreptăţiţi”. Pe panoul de reclamă, oamenii sunt îndemnaţi să trimită petiţii la adresa electronică a Victoriei Furtună, care este „preşedinte ONG, ex-procuror anticorupţie”.

Se ştie că astfel de panouri sunt foarte costisitoare. Nu costă atât imprimarea panourilor, cât tarifele pe care trebuie să le achite companiei de publicitate cel care îşi comandă reclama. Care, pe lângă impozitele la stat pentru activitatea comercială, trebuie să achite autorităţilor locale şi pentru autorizaţia de amplasare.

Panou cu Victoria Furtună

Panou cu Victoria Furtună/ Sursa foto: EvZ

Totodată, fosta acuzatoare este văzută în raioane cu un automobil de lux, cu şofer şi cameraman personal.

Furtună a raportat pentru anul trecut venituri din salariu de 188.720 de lei (cca 9678 de euro). Iar bani aduşi în casă de Sergiu Furtună au fost şi mai puţini 60.000 de lei (3000 de euro).

Aceşti bani sunt prea puţini pentru a face investiţii într-o campanie electorală. Şi nu salvează situaţia nici cei 40.000 de lei (2000 de euro). Bani raportaţi de candidată ca donaţie din partea tatălui.

Familia Furtună achită din 2021 achită în rate pentru un automobil cumpărat în leasing cu 43.700 de euro. Precum şi împrumuturi de peste 23.000 de euro.

Familia nu a avut cum să facă economii. La finele deceniului trecut, femeia a fost diagnosticată cu o formă agresivă de cancer. Pe care a reuşit să-l învingă, fiind operată pe bani grei în Italia. Iar după ce s-a recuperat, a trecut şui prin câteva operaţii estetice costisitoare.

Saltul susţinut de partidul unui fost premier desemnat de PSRM

Victoria Furtună a făcut marele salt din procuratură în politică în martie 2023. Motivul pentru care ar fi renunţat la cariera de procuror a fost că i s-ar fi creat impedimente la investigarea plângerii judecătorului Alexei Paniş. Acesta nu a fost promovat de preşedinta Maia Sandu până la atingerea plafonului de vârstă.

Paniş s-a plâns la Procuratura Anticorupţie că Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) şi Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) au prezentat informaţii false instituţiei prezidenţiale. Din acest motiv, şefa statului a refuzat să-i prelungească mandatul de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

Furtună a spus că SIS susține că ea reprezintă o amenințare la adresa securității naționale. Mai mult, i-a fost fost limitat accesul la secretul de stat.

Atunci se vehicula că Victoria Furtună ar face jocurile lui Ion Chicu şi va adera la formaţiunea condusă de acesta.

Precizăm că tatăl judecătorului, Ştefan Paniş, fost membru al PDM, a aderat la Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) al fostului premier Ion Chicu. Iar din mai 2023, este preşedintele organizaţiei teritoriale Floreşti a formaţiunii.

Ion Chicu a condus Cabinetul de miniştri în perioada guvernării socialiste. Iar în organele de conducere ale PDCM se regăsesc foşti miniştri din perioada lui Igor Dodon, precum şi avocaţii unor persoane din anturajul fostului preşedinte.

Un alt personaj care ar face legătura Victoriei Furtună cu PDCM ar fi primarul din Hânceşti, Alexandru Botnari, care este şi pe post de vicepreşedinte al formaţiunii. Acesta ar fi în relaţii de strânsă prietenie cu Victoria Furtună şi ar fi contribuit la construcţia edificiului înregistrat pe numele tatălui fostei acuzatoare.

Totodată, Ion Chicu a venit în apărarea Victoriei Furtună după ce aceasta a declarat război autorităţilor statului.

Tangenţele cu Ilan Şor

Mai multe surse din Procuratură susţin că operaţiile estetice ale Victoriei Furtună ar fi fost achitate de penalul fugar Ilan Şor.

Nu deţinem dovezi pentru a băga mâna în foc pentru această versiune. Dar este se ştie că înainte de a se pune sub cuţit pentru frumuseţe, Victoria Furtună le-a scos de sub urmărire penală pe cei mai de încredere oameni ai penalului fugar – Marina Tauber şi Reghina Apostolov.

S-a întâmplat în octombrie 2020, când la conducerea Procuraturii Generale se afla Alexandr Stoianoglo. Iar la conducerea Procuraturii Anticorupţie, un procuror loial lui.

Cele două deputate, figurante în Raportul Kroll, erau bănuite de complicitate la furtul miliardului. Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se preciza că procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că faptele persoanelor respective nu întrunesc elementele infracțiunilor imputate.

Şi sloganele electorale ale fostului procuror par a fi rupte de la Ilan Şor.

„Ni s-a promis prosperitate, am primit sărăcie, șomaj și corupție. Ni s-a promis libertate, trăim de facto sub cenzură. Iar dacă vorbești de pace sau tradiții, valori, ești declarat trădător de patrie. Se pare că acum avem nevoie de foarte puțin. Să știm că mâine nu va fi mai rău”, şi-a justificat Victoria Furtună intenţia de a candida la pezidenţiale.

Cochetă cu oamenii lui Alexandr Stoianoglo

Toate înregistrările video şi ştirile despre acţiunile Victoriei Furtună se regăsesc pe canalul de Telegram, Observatorul.

Canalul respectiv, care critică la greu guvernarea de la Chişinău, ar fi controlat de către Alexandr Stoianoglo şi oameni săi. Pe acest canal fostul procuror este prezentat ca o persoane foarte onestă şi ca victimă politică a guvernării.

Cei care gestionează acest canal sunt avocatul Igor Hlopeţchi, unul din apărătorii lui Ruslan Popov, fostul adjunct al lui Stoianoglo. Iar persoana care scrie şi redactează ştirile de pe Observatorul ar fi Maria Vieru, fostul purtător de cuvânt al lui Stoianoglo când acesta era procuror general.

Este cunoscut faptul că Igor Hlopeţchi şi Victoria Furtună sunt prieteni buni. Ambii fiind surprinşi în diferite localuri.

Precizăm că toate postările de pe Observatorul privind Victoria Furtună o prezintă pe aceasta ca un martir al luptei cu corupţia şi un mesager al adevărului.

Presupusa finanţare de la Platon

În ziua în care anunța de la Tiraspol că se va înscrie în cursă, ea ar fi cheltuit aproape 14 mii de dolari pentru promovarea imaginii sale pe diverse site-uri internaționale. Despre aceasta se relatează într-o analiză efectuată de expertul în securitate al comunității WatchDog.md, Andrei Curăraru.

Potrivit expertului, finanţarea ar veni din partea lui Veaceslav Platon.

Această versiune este susţinută şi de faptul că cu două săptămâni înainte de demisia de la Procuratura Anticorupţie Victoria Furtună a făcut o vizită la Londra. Şi nu în interes de serviciu.

Mulţi ar putea să spună că această versiune nu rezistă, deoarece Platon finanţează un alt candidat. Pe Natalia Morari. Care este şi mama copilului său.

Dar este cert că Natalia Morari are aceleaşi şanse să ajungă la şefia statului ca şi Victoria Furtună. Iar Veaceslav Platon la sigur că este conştient de aceasta.

De ce ar finanţa Platon candidaţi care nu au nicio şansă? Platon are nevoie de propagandişti. De voci puternice care să-l scape de Maia Sandu. Principalul său duşman din cauza căruia a fugit la Londra.

Iar candidatul pe care mizează controversatul afacerist să-l vadă şef de stat poate fi doar Alexandr Stoianoglo. Cel care i-a salvat de puşcărie atât pe el, cât şi pe oamenii săi.

Revista presei