SIS curăță lista cu afiliații lui Șor și Plahotniuc. Patru persoane, reabilitate
- Viorica Gheorghe
- 16 septembrie 2024, 15:31
Republica Moldova. Patru persoane și trei companii au fost excluse din lista SIS cu persoane în privința cărora există probe, informații documentate că ar fi asociate lui Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Ilan Șor. Ultimii sunt supuși sancțiunilor internaționale, iar sute de persoane din anturajul lor s-au regăsit în liste cu restricții impuse de autoritățile de la Chișinău.
SIS își retrage bănuielile
Conform unei investigații RISE Moldova, patru persoane și trei firme au fost excluse din lista persoanelor afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Ilan Șor. Jurnaliștii au obținut un ordin al SIS, semnat pe 10 septembrie.
Din document reiese că din lista persoanelor asociate cu Vladimir Andronachi au fost excluși Dumitru Ciobu şi Iurie Cramarenco. Totodată, au fost salvate de restricții şi două companii - Ex-Stone SRL şi ADM-Eximcom SRL.
Din lista persoanelor asociate cu Vladimir Plahotniuc a fost exclusă Lidia Cucoş, care a administrat anterior activitatea Fundației Edelweiss, care aparținea fostului lider democrat.
Din lista persoanelor asociate cu Ilan Şor a fost exclus Stanislav Martînov şi compania Maltel-Plus SRL.
Supuși sancțiunilor internaționale, blocați în Republica Moldova
La începutul lunii august. Guvernul a blocat toți banii persoanelor sancționate internațional, începând cu 2022. Este vorba despre Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Gheorghe Cavcaliuc, dar și acoliții acestora la Chișinău.
Consiliul interinstituțional de supervizare, care a luat decizia, este responsabil de aplicarea legii Magnitsky în Republica Moldova. Structura este condusă de premierul Dorin Recean, care semnează toate actele emise. Documentul a fost aprobat pe 1 august și a fost deja publicat în Monitorul Oficial.
Conform documentului, toate fondurile și resursele economice care aparțin sau sunt controlate de 11 persoane sancționate internațional au fost blocate. Printre acestea, liderul blocului Victorie, Ilan Șor, refugiat la Moscova, fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, deputata Marina Tauber, dar și fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției și lider al partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc.
Printre persoanele care rămân fără bani se numără și cele din anturajul politicienilor fugari. Este vorba despre Arina Corșicova, candidata lui Ilan Șor la funcția de primar al municipiului Bălți, Dumitru Chitoroagă, administratorul posturilor tv TV6 și Orhei TV, care aparțineau oligarhului. În listă se regăsesc alți doi acoliți ai săi – Maria Albot și Victor Petrov. Ultimul s-ar face responsabil de acțiuni de destabilizare în regiunea găgăuză.
Doi ruși, în lista neagră a Guvernului de la Chișinău
În listă se regăsesc și doi ruși. Este vorba despre Igor Chaika, un om de afaceri rus, care ar sponsoriza proiectele FSB-ului rusesc. Vor fi blocate orice tranzacții care îl au în spate pe Dmitri Miliutin, un șef de la FSB, care ar fi responsabil de operațiunile secrete ale Rusiei în Republica Moldova.
Sancționați internațional încă în 2022
La sfârșitul anului 2022, Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a impus sancțiuni, în baza Actului Magnitsky. Au fost vizate 21 de persoane și entități implicate în acte de corupție și de organizare a acțiunilor de destabilizare în Republica Moldova.
În data de 30 mai 2023, și Uniunea Europeană a aplicat sancțiuni pentru cinci persoane. Este vorba Ilan Șor, Marina Tauber, Vlad Plahotniuc, Gheorghe Cavcaliuc și omul de afaceri rus, Igor Ceaika.
Marea Britanie, Canada și Norvegia, de asemenea, au aplicat sancțiuni în privința mai multor politicieni și oameni de afaceri din Republica Moldova.