Oligarhii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, la un pas de a rămâne fără cetățenia Republicii Moldova

Oligarhii Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, la un pas de a rămâne fără cetățenia Republicii Moldova Sursa foto: TV8

Partidul Național Moldovenesc (PNM) a înaintat un demers oficial către președinta Maia Sandu privind retragerea cetățeniei Republicii Moldova lui Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc.

Liderul formațiunii politice, Dragoș Galbur, a declarat într-o conferință de presă că această acțiune este motivată de faptele celor doi oligarhi fugari, dirijate direct de Federația Rusă și care reprezintă un risc pentru securitatea națională a țării. Dragoș Galbur a mai precizat că acest demers nu va afecta nicidecum ancheta la care sunt supuși Plahotniuc și Șor în Republica Moldova.

„Motivația acestei solicitări rezidă și în activitățile infracționale repetate ale cetățenilor Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Aici mărefer la fondarea și conducerea unei organizații criminale, la escrocherii și spălări de bani în proporții deosebit de mari.

Ne punem încrederea într-o decizie justă din partea președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Ne așteaptă un referendum extrem de important, alegerile prezidențiale în acest an și alegerile parlamentare din 2025. Am văzut anul trecut cu toții la locale de ce sunt în stare cei doi și ce surse financiare le pune la dispoziție Federația Rusă”, a spus Dragoș Galbur, citat de radiomoldova.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul PNM a mai afirmat că demersul înaintat face referință și la decretul prezidențial din toamna anului trecut când șefa statului a retras cetățenia politicianului pro-rus Alexandr Kalinin, anchetat de procurorii moldoveni pentru propaganda războiului și inclus în lista de sancțiuni europene și canadiene pentru acțiuni contra Ucrainei.

Președinția Republicii Moldova examinează cererea

Șeful Cabinetului Președintelui Republicii Moldova, Adrian Băluțel, a afirmat că această solicitare va fi examinată, iar decizia va fi comunicată public.

Maia Sandu, despre integrarea în UE și presiunile Rusiei. Ce spune despre noua sa candidatură

Maia Sandu. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Conform Legii cetățeniei Republicii Moldova, Articolul 23, cetățenia Republicii Moldova poate fi retrasă printr-un decret al Președintelui Republicii Moldova persoanei care „c) a săvârșit fapte deosebit de grave prin care se aduc prejudicii esențiale statului, dovedite de instanța de judecată”. Totodată, cele 2 persoane menționate, în calitate de cetățeni moldoveni, trebuie să răspundă în fața legii pentru crimele comise împotriva statului și furtul din banii oamenilor, să răspundă în pușcăriile moldovenești în fața legislației Republicii Moldova”.

Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc au fugit din Republica Moldova în 2019

Ilan Șor, implicat în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar, a fugit din țară în 2019. Pe 13 aprilie 2023, Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare. Curtea de Apel Chișinău a decis și impunerea sechestrului pe bunuri în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești.

În acest timp, Ilan Șor se plimbă nestingherit între Israel și Rusia pentru a-și relansa, de la Moscova, lupta pentru putere în Republica Moldova. La ultima vizită în Rusia, făcută la începutul lunii februarie, Interpol Moldova a cerut extrădarea lui, însă Moscova a refuzat. A fost invocat invocă Articolul 3 al Constituției, în care se vorbește despre neimplicarea organizației în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale.

Oligarhul Vladimir Plahotniuc a fugit din Moldova tot în 2019. Acesta este învinuit pentru trei capete de acuzare în dosarul penal „Metalferos”: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, spălare de bani în dosarul „Frauda Bancară” și dosarul „Kuliok”.

În decembrie 2022 autoritățile britanice au introdus sancțiuni împotriva lui Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, acuzați în dosarul „Furtului miliardului”. Anterior, cei doi au fost incluși și pe lista sancțiunilor Statelor Unite alături de alte persoane și entități implicate în corupția sistemică și procesele electorale din Republica Moldova în favoarea Moscovei.