Ion Chicu și Irina Vlah, înregistrați în cursa prezidențială. Începe campania electorală
- Ana Munteanu
- 21 septembrie 2024, 18:31
Republica Moldova. Încă doi candidați au fost înregistrați sâmbătă în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale. Este vorba de Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, și Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni.
De asemenea, Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat simbolurile electorale ale candidaților pentru imprimarea în buletinul de vot la alegerile prezidențiale, reprezentanții candidaților în Comisie și a confirmat persoanele responsabile de finanțe (trezorier).
Undă verde în campania campania electorală
Candidații înregistrați de CEC pot începe campania electorală. Până acum au fost înregistrați în total șase candidați. Este vorba de Alexandr Stoianoglo, desemnat de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, și Maia Sandu, candidat al Partidului Acțiune și Solidaritate. Aceștia sunt urmați de Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru și Vasile Tarlev, desemnat de Partidul pentru Viitorul Moldovei, Ion Chicu, desemnat de Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, și Irina Vlah, desemnată de un grup de cetățeni.
Alte șase dosare se află în proces de examinare. Candidații a căror dosare sunt în examinare, vor începe campania electorală la data înregistrării de către CEC. În total, 12 candidați ar putea concura pentru funcția de șef de stat.
Vineri a început campania electorală pentru candidații la funcția de președinte al țării și participanții la referendumul republican constituțional.
CEC a înregistrat un participant la referendum
De asemenea, sâmbătă, CEC a înregistrat în calitate de participant la referendum Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR, cu opțiunea „DA”.
La fel, cererea de înregistrare în calitate de participant la referendum depusă de Partidul Acasă Construim Europa „PACE” a fost respinsă de către CEC.
Tot în ședința de sâmbătă, Comisia a acreditat 30 de observatori internaționali și 156 de observatori naționali. Până în prezent, pentru alegerile din această toamnă, CEC a acreditat 114 observatori internaționali și 799 de observatori naționali.
Alegătorii vor putea vota în 2 221 de secții constituite de CEC
Pentru alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional au fost constituite 2 221 secții de votare. Din numărul total de secții, 1 957 vor fi organizate în circumscripțiile electorale din țară. Alte 30 de secții vor fi deschise pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului. Totodată, 234 de secții de votare vor fi constituite pentru cetățenii din străinătate.
În circumscripția electorală Chișinău, inclusiv în suburbii, alegătorii vor fi așteptați să-și exercite dreptul la vot în 306 secții de votare.
Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova vor fi organizate pe data de 20 octombrie 2024. În aceeași zi, se va desfășura și referendumul republican constituțional. Cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.