Victor Ponta scapă de sechestru în Dosarul Turceni-Rovinari. Înalta Curte i-a restituit peste 50.000 de lei

Victor Ponta scapă de sechestru în Dosarul Turceni-Rovinari. Înalta Curte i-a restituit peste 50.000 de lei

Fostul premier Victor Ponta scapă de sechestrul asigurator în dosarul Turceni – Rovinari. În schimb, instanța a dispus menținerea sechestrelor pentru ceilalți inculpați din dosar, între care fostul ministru Dan Șova și Dan-Laurențiu Ciurel, fostul director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO). Victor Ponta a fost achitat, printr-o sentință din 2018 pentru acuzațiile de corupție din acest dosar.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală a dispus ridicarea măsurii sechestrului asigurător pentru suma de 51.321,80 lei în cazul lui Victor Ponta. Suma a fost consemnată la dispoziția instanței de judecată printr-un ordin de plată emis de o bancă comercială. Dosarul Turceni-Rovinari a fost trimis în judecată de procuroriiDNA în ianuarie 2016. Victor Ponta a fost acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, și spălarea banilor, fapte săvârșite în calitate de avocat. El a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) printr-o sentință pronunțată în 2018, însă decizia nu este definitivă.

„În temeiul art. 250 ind. 2 din Codul de procedură penală ridică măsura sechestrului asigurător instituită asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Ponta Victor-Viorel prin ordonanţa nr. 122/P/2012 din 13 iulie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, astfel cum a fost menţinută prin sentinţa penală nr. 290 din data de 10 mai 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 3407/1/2015, până la concurenţa sumei de 51.321,80 lei, sumă ce a fost consemnată la dispoziţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin ordinul de plată nr.1 din data de1 februarie 2016 emis de BRD”, se arată în decizia judecătorilor ICCJ.

Decizia instanței în cazul celorlalți inculpați

Nu același noroc l-au avut ceilalți inculpați din dosar între care fostul ministru PSD al Transporturilor, Dan Șova, și directorul general al CE Oltenia, Dan Laurențiu Ciurel. În cazul acestora judecătorii au dispus menținerea sechestrelor până la concurența sumelor de 3.582.734,53 lei, respectiv 2.737.054,21 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În baza art. 250 ind. 2 din Codul de procedură penală, menţine măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Ciurel Laurenţiu-Dan, până la concurenţa sumei de 2.737.054,21 lei, instituită prin ordonanţa nr. 122/P/2012 din 15 septembrie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi menţinută prin sentinţa penală nr. 290 din data de 10 mai 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 3407/1/2015.

În baza art. 250 ind. 2 din Codul de procedură penală, menţine măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Cristea Dumitru, până la concurenţa sumei de 16.939.342,99 lei instituită prin ordonanţa nr. 122/P/2012 din 15 septembrie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi menţinută prin sentinţa penală nr. 290 din data de 10 mai 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 3407/1/2015.

În baza art. 250 ind. 2 din Codul de procedură penală, menţine măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Graure Laurenţiu-Octavian până la concurenţa sumei de 12.931.936,62 lei, instituită prin ordonanţa nr. 122/P/2012 din 15 septembrie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie şi menţinută prin sentinţa penală nr. 290 din data de 10 mai 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 3407/1/2015.

În baza art. 250 ind. 2 din Codul de procedură penală, menţine măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Şova Dan-Coman, până la concurenţa sumei de 3.582.734,53 lei instituită prin ordonanţa nr. 122/P/2012 din 15 septembrie 2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie astfel cum a fost menţinută prin sentinţa penală nr. 290 din data de 10 mai 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 3407/1/2015”, se arată în minuta Înaltei Curții de Casație și Justiție.

Judecata dosarului a fost reluată

În dosarul Turceni – Rovinari, au fost trimiși în judecată Victor Ponta, fostul premier PSD, fostul senator și ministru al Transporturilor Dan Șova, Laurențiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SĂ, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, și Octavian Laurențiu Graure, la dată faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Printr-o primă sentință, din 2018, Victor Ponta și Dan Șova au fost achitați în acest dosar de un complet de trei judecători de la Înalta Curte. La fel s-a întâmplat și în cazul lui Dan Laurențiu Ciurel și a lui Laurențiu Graure. Singurul condamnat a fost Dumitru Cristea, director general al Complexului Energetic Turceni, la patru ani de închisoare. Decizia nu a fost definitivă, fiind atacată la completul de cinci judecători al ICCJ

Ulterior, în 2019, un complet de cinci judecători a admis luni apelurile făcute în dosar de procurorii DNA dar şi de fostul director condamnat, a anulat decizia completului de trei judecători şi a stabilit trimiterea dosarului pentru judecare de la zero la un complet specializat pentru judecarea faptelor de corupţie.

Acuzațiile aduse în dosarul DNA

Victor Ponta a fost acuzat că ar fi falsificat 16 rapoarte de activitate conform cărora a prestat servicii ca avocat pentru Casa de avocatură a lui Dan Şova. Procurorii au susținut că fostul premier nu ar fi prestat activitatea pentru care a încasat banii. Ei au arătat că sumele primite ar fi fost un comision pentru că l-ar fi ajutat pe Şova să obţină contracte de la Complexurile energetice Turceni și Rovinari.

Foştii directori ai Complexurilor energetice, Laurențiu Ciurel și Dumitru Cristea, au fost acuzaţi de abuz în serviciu. Procurorii au estimat că ar fi provocat un prejudiciu de 5,6 milioane de euro în dauna companiilor de stat. Potrivit DNA, aceștia ar fi încheiat ilegal contracte de asistenţă juridică cu casa de avocatură a lui Dan Șova.

Conducerea complexurilor energetice i-a plătit avocatului Dan Șova, conform procurorilor un milion de euro ca să reprezinte complexurile în mai mutle procese. Onorariul ar fi fost dublu, chiar triplu față de cele ale juriștilor angajați de cele două complexuri, deși munca acestora din urmă era mult mai mare ca volum.

La rândul său, Şova i-ar fi dat lui Victor Ponta – sub forma mascată a unui contract de asistenţă juridică – un în valoare de aproape 55.000 de euro, bani primiţi lunar şi sub forma achitării leasing-ului pentru un Mitsubishi Lancer folosit de Ponta.