Victor Ponta: N-am votat contra cuiva, am votat pro ceva
- Marinela Sârbu
- 27 septembrie 2020, 16:51
După ce a votat la Şcoala Gimnazială "Maria Rosetti" din Bucureşti, Victor Ponta a spus că speră ca la alegerile parlamentare din decembrie, oamenii vor fi sănătoşi, adăugând că "după cum arată lucrurile, alegerile sunt mai importante decât sănătatea".
"Mă bucur că oamenii vin la vot. Eu, ca de fiecare dată în ultimul timp, n-am votat contra cuiva, am votat pro ceva, şi cred că după atâta ură şi scandal, cât a fost în ultima lună, o să ne aştepte patru ani destul de răi. Dar totuşi să sperăm că suntem sănătoşi şi că, în loc să ne ocupăm de alegeri, o să ne ocupăm chiar de sănătate, de educaţie, şi de ceea ce e important pentru oameni. În Bucureşti n-au cum să fie probleme. Bucureştiul, Clujul, Timişoara, Iaşi. Dar, în acelaşi, timp, sunt 18.600 de secţii de vot în ţară, în oraşe sărace, în comune, la sate, unde nu sunt condiţiile din centrul Bucureştiului, şi mi-e teama că am riscat în acest moment. Să se termine cu bine anul ăsta, şi să sperăm că în decembrie, la parlamentare, o să fim sănătoşi că, după cum arată lucrurile, alegerile sunt mai importante decât sănătatea noastră, şi ăsta e un lucru rău", a afirmat Ponta la ieşirea de la urne.
În acest context, el a arătat că în localităţile cu bugete mici "e foarte periculos", transmite Agerpres.
"În Bucureşti (...) au de toate oamenii. Dacă însă aş fi votat într-o localitate mai mică, cu buget mai mic, cu resurse mai mici, acolo într-adevăr e foarte periculos. Şi sper sincer ca cei care au pus votul mai important decât sănătatea sper să nu fi greşit, pentru că altfel plătim toţi", a adăugat Victor Ponta.
Liderul Pro România a votat la Şcoala Gimnazială "Maria Rosetti" din Bucureşti.
La alegerile de azi, sunt așteptați la urnele de vot peste 18 milioane de români, care îşi pot exercita dreptul de a alege în 18.794 de secţii de votare organizate la nivel naţional, dintre care peste 1.200 în Capitală, cele mai multe în sectoarele 3 şi 6.
Pandemia de COVID-19 a determinat noi reguli de desfăşurare a votului de duminică, pentru prima dată românii fiind nevoiţi să respecte anumite măsuri de protecţie sanitară, pentru a evita răspândirea noului coronavirus.
Tot ca urmare a pandemiei, alegerile, care trebuiau să aibă loc în iunie, au fost amânate, mandatul actualilor aleşi locali fiind prelungit.
Alegeri locale 2020. Ce și cum se votează
Consiliile locale, judeţene, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene se aleg prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. În Bucureşti, alegătorii votează pentru desemnarea consiliului local şi primarului sectorului, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi primarului general.
Consiliile locale şi judeţene se aleg pe circumscripţii electorale, pe baza scrutinului de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Primarii comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, primarul general şi preşedintele consiliului judeţean se aleg pe circumscripţii electorale, prin scrutin uninominal.
Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 iulie era de 18.983.585, potrivit ultimei informări a Autorităţii Electorale Permanente.
Din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, 18.251.611 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 731.974 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS.