Evenimentul Zilei > Social > Victor Bănescu, purtător de cuvânt al BOR: Preoţii au o atitudine INSOLENTĂ. Consilierul lui PF Daniel DENUNŢĂ numărul ENORM de biserici
Victor Bănescu, purtător de cuvânt al BOR: Preoţii au o atitudine INSOLENTĂ. Consilierul lui PF Daniel DENUNŢĂ numărul ENORM de biserici

Victor Bănescu, purtător de cuvânt al BOR: Preoţii au o atitudine INSOLENTĂ. Consilierul lui PF Daniel DENUNŢĂ numărul ENORM de biserici

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române publica, înainte să fie numit în funcţie, un articol în care îi critic pe preoţi, arătând că aceştia au o atitudine insolent.

Victor Bănescu scria despre preoţii ordocşi actuali că atitudinea lor se trage dintr-o nesimţire faţă de întâlnirea cu Dumnezeu.

„Această atitudine insolentă izvorâtă dintr-o incredibilă nesimţire faţă de întâlnirea cu dumnezeiescul care coboară în viaţa noastră, a devenit tipică pentru o foarte mare parte a clerului BOR”, a scris Bănescu.

În plus, purtătorul de cuvânt, care este şi consilier al patriarhului Daniel, spune că preoţii la care face referire se comportă ca şi când „Dumnezeu a murit, iar ei ar dori să ne convingă neapărat de asta”, în timp ce, ca „simpli funcţionari ai sacrului, se îndreaptă blazaţi spre altar aşa cum alţii merg resemnaţi la birou”, scrie revistablogurilor.

În plus, Bănescu denunţă în articolul său şi faptul că statisticile în care oficialii BOR prezintă „creşterea vertiginoasă a numărului de aşezăminte mănăstireşti, de mega-biserici, de şcoli bisericeşti şi de procente liniştitoare în sondajele legate de apartenenţa religioasă, ignoră cras realitatea”.

Acesta susţine că nu este suficient ca un preot să fie absolvent al unei facultăţi de teologie şi nici angajat al Patriarhiei pentru a se „contamina incurabil de sfinţenie”. Legat de învăţământul teologic românesc, Bănescu este de părere că acesta distruge personalitatea absolvenţilor şi le ucide sufletul, „printr-un sistem pedagogic castrator de personalitate”.