Victime colaterale în infernul din Myanmar. O fetiță de 7 ani a fost ucisă

Victime colaterale în infernul din Myanmar. O fetiță de 7 ani a fost ucisă sursa foto: EVZ

Reprimarea sângeroasă a protestatarilor care contestă preluarea puterii, la 1 februarie, de către junta militară, a făcut și victime tragice. Myanmar pare un război fără sfârșit.

O fetiţă de 7 ani a fost împuşcată în locuinţa ei după ce forţele de securitate au deschis focul marţi în al doilea oraş ca mărime din Myanmar, Mandalay. Este victima cu vârsta cea mai fragedă a reprimării protestelor împotriva loviturii de stat militare de luna trecută, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Junta la putere i-a acuzat pe protestatarii pro-democraţie de incendiere şi violenţe în timpul săptămânilor de proteste. Gruparea avertizase că va folosi cât mai puţin forţa pentru a-i calma pe demonstranţi.

261 de protestatari au fost uciși până acum în urma loviturii de stat

Purtătorul de cuvânt al regimului militar, Zaw Min Tun, a declarat că 164 de protestatari au fost ucişi în total şi şi-a exprimat părerea de rău pentru aceste decese. Asociaţia de asistenţă pentru deţinuţii politici (AAPP) susţine, pe de altă parte, că 261 de persoane au fost ucise în timpul reprimării protestelor de către forţele de securitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Sunt şi cetăţenii noştri", a declarat Zaw Min Tun în cadrul unei conferinţe de presă din capitala Naypyitaw, la o zi după ce SUA a impus noi sancţiuni împotriva unor persoane şi grupuri cu legături cu puciul de la 1 februarie. În urma puciului guvernul ales al fostei disidente Aung San Suu Kyi a fost înlăturat de la putere.

Fetița a fost împușcată în locul tatălui său

Personalul unei case de pompe funebre din Mandalay a declarat pentru Reuters că o fetiţă de 7 ani a fost împuşcată mortal marţi, în orăşelul Chan Mya Thazi. Soldaţii ar fi tras în direcţia tatălui său, dar au lovit-o pe fată. Ea se afla în braţele sale în locuinţa lor, a declarat o soră de-a ei pentru canalul media local Myanmar Now. Alţi doi bărbaţi au fost ucişi în aceeași localitate.

Armata nu a comentat până acum incidentul. Odată cu căderea nopţii au fost organizate mai multe priveghiuri în capitala economică Yangon şi alte oraşe.

Uniunea Europeană a adoptat sancțiuni severe împotriva liderilor juntei

Junta este condamnată la nivel internaţional pentru lovitura de stat care a pus capăt tranziţiei lente spre democraţie din Myanmar şi pentru reprimarea sângeroasă a protestelor care au urmat.

După SUA, tot luni, Uniunea Europeană a anunțat adoptarea de sancțiuni împotriva mai multor oficiali din Myanmar pentru represiunea care a urmat loviturii de stat. Printre cei sancționați se numără șeful juntei aflate la putere, generalul Min Aung Hlaing, președintele Comisiei electorale, dar și alți 9 înalți gradați ai forțelor armate. Sancţiunile se referă la interdicţia de a se deplasa în UE sau de a tranzita teritoriul comunitar, precum şi într-o îngheţare a bunurilor sau a resurselor lor în UE.

Citește și Myanmar: ONU condamnă violențele. Noi sancțiuni venite de la Washington