Cenzură care vizează Facebook și Twitter, în Myanmar, țară care este lovită de o mare criză politică. După lovitura de stat militară, care a răsturnat guvernul civil condus de Aung San Suu Kyi, au început proteste. Armata a făcut o mișcare radicală și a blocat mai întâi accesul la Facebook. Acum, restricția s-a răsfrânt și asupra unei alte mari rețele de socializare: Twitter.

Facebook și Twitter, cenzurate în Myanmar

Liderii Armatei au ordonat, miercuri, furnizorilor de internet, să blocheze accesul la Facebook. Accesul la această reţea de socializare a continuat să fie dat pesre cap şi vineri. În aceste condiții mulţi utilizatori au trecut pe Twitter şi hashtagurile #HearthevoiceofMyanmar (AuziţivoceaMyanmarului), #RespectOurVotes (Respectaţi-neVoturile) au fost folosite de milioane de ori. În special de către mai multe celebrităţi.

Însă vineri, în jurul orei locale 22:00, a fost restricţionat şi accesul la Twitter, conform Agerpres. Telenor, unul din principalii operatori de telecomunicaţii din Myanmar, a confirmat că autorităţile au dispus vineri blocarea Twitter şi Instagram. Până la o nouă notificare.

Liderii rețelelor de socializare au condamnat cenzura

Într-un comunicat, compania Telenor, cu sediul în Norvegia, a contestat necesitatea şi proporţionalitatea ordinului şi a subliniat că acesta contravine legislaţiei internaţionale a drepturilor omului. Oficiali au afirmat că sunt foarte îngrijorați.

De asemenea, Twitter a condamnat ordinul armatei din Myanmar de a bloca accesul populaţiei la platforma sa. „Suntem profund îngrijoraţi de ordinul privind blocarea serviciilor de internet”. A declarat un purtător de cuvânt al Twitter. Acest lucru aduce atingere „dreptului oamenilor de a-şi face auzită vocea”. De asemenea, Whatsapp s-a confruntat, la rândul ei, cu întreruperi.

Neînțelegeri în rândul publicului

Conform unui document al ministerului transporturilor şi comunicaţiilor, Twitter şi Instagram au fost folosite pentru a provoca neînţelegeri în rândul publicului.

Deşi armata a intensificat arestările, sute de persoane au manifestat vineri în Yangon. Cel mai mare oraş din Myanmar şi important centrul comercial şi industrial. Astfel, profesori şi studenţi s-au adunat în faţa Universităţii Dagon în prima demonstraţie majoră împotriva loviturii militare de stat.