Vicepreședintele Biden cere măsuri ANTICORUPȚIE în Ucraina, fiul său este implicat în SPĂLARE de bani alături de un oligarh ucrainean!

Vicepreședintele Biden cere măsuri ANTICORUPȚIE în Ucraina, fiul său este implicat în SPĂLARE de bani alături de un oligarh ucrainean!

Când vicepreședintele Joe Biden a mers în Ucraina, duminică, pentru o serie de întâlniri cu liderii de aici, unul dintre punctele de pe agenda sa era să impulsioneze lupta împotriva corupției și a oligarhilor care au pus stăpânire pe întreaga economie.

Însă credibilitatea mesajului anti-corupție a oficialului american ar putea fi subminată de asocierea numelui fiului său, Hunter Biden, cu una dintre cele mai mari companii de gaze naturale din Ucraina, Burisma Holdings, și cu proprietarul ei, Mikola Zlokevsky, fost ministru al Ecologiei în regimul președintelui Viktor Ianukovici, scrie New York Times

Hunter Biden, de 45 de ani, un fost lobbyst din Washington, a devenit membru în board-ul de conducere al Burisma în aprilie 2014. Exact în aceeași lună, în cadrul unei anchete având ca obiect spălarea de bani, Marea Britanie a înghețat conturile din Londra ale lui Zlokevschi, în care se aflau 23 de milioane de dolari.

Britain’s Serious Fraud Office, o agenție independentă, i-a interzis lui Zlokevschi, ca și companiei Burisma, accesul la aceste conturi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, după ce procurorii ucraineni au refuzat să furnizeze documentele solicitate de anchetatorii britanici, un tribunal britanic a dispus în luna ianuarie ca Oficiul de investigații să dezghețe bunurile.

Refuzul procurorilor ucraineni de a coopera a fost atacat virulent de către ambasadorul american la Kiev, George R, Pyatt, care nu a ezitat să-l nominalizeze pe proprietarul Burisma:

„În cazul fostului ministru al Ecologiei, Mikola Zlokevschi, autoritățile britanice au sechestrat 23 de milioane de dolari iliciți ce aparțin poporului ucrainean.”

Oficialilor de la biroul Procurorului General li s-a cerut de către Marea Britanie, a zis Pyatt, „să furnizeze documente care să sprijine ancheta. În schimb, ei au trimis scrisori ale avocaților lui Zlokevschi, care dovedeau că împotriva acestuia nu fusese declanșată nici o investigație. Ca urmare, banii au eliberați de tribunalul britanic și la scurt timp au fost mutați în Cipru.”

Anbasadorul american a mers până acolo încât a cerut o anchetă privind comportamentul procurorilor. Însă Pyatt nu a menționat implicarea lui Hunter Biden în conducerea Burisma.

Edward C. Chow, expert în politica ucraineană la Center for Strategic and international Studies, citat de NY Times, susține că implicarea fiului vicepreședintelui în conducerea companiei lui Zlokevschi subminează mesajul anticorupție al administrației Obama:

„Pe de o parte, ai situația lui Hunter Biden, iar pe de altă parte ți se cere să îi acorzi credit tatălui său, care trimite acest mesaj anticorupție. Din păcate, însă, cred că el transmite în realitate un mesaj pe care multe țări sunt dispuse să-l creadă despre America, și anume că suntem ipocriți în astfel de probleme.”

Kate Bedingfield, purtătoarea de cuvânt a lui Joe Biden, a declarat că afacerea lui Hunter nu influențează pozițiile tatălui său în ceea ce privește Ucraina:

„Hunter Biden este un cetățean privat și un avocat. Vicepreședintele nu sprijină nici o companie în mod special și nu are nici un amestec cu această companie. De ani de zile, vicepreședintele a cerut în mod imperios, atât în mod public, în grupuri precum Statele Unite – Ucraina Business Forum, sau în privat, în întâlnirile sale cu liderii ucraineni, ca Ucraina să facă toate eforturile pentru a ancheta și acționa în justiție corupția, potrivit legii.”

Ryan F. Toohey, purtător de cuvânt al Burisma, a refuzat să facă vreun comentariu pentru NY Times.

Nu se știe cum Hunter Biden a intrat în atenția companiei. Făcând anunțul despre cooptarea acestuia în board, Alan Apter, un fost bancher la Morgan Stanley, care este acum președintele Burisma, a spus:

„Strategia companiei se concentrează pe o cât mai mare concentrare de profesionalism a staff-ului său și pe introducerea celor mai bune practici corporatiste și suntem încântați că dl Biden ni s-a alăturat pentru a ne atinge scopurile.”

În același timp cu Biden, în board-ul Burisma a intrat și Devon Archer, unul dintre partenerii de afaceri ai fiului vicepreședintelui american. Amândoi au legături cu Rosemont Seneca Partners, o firmă americană de investiții cu birouri în Washington.

Hunter Biden este fiul mai mic al vicepreședintelui. Fratele său, Beau, a murit de cancer la creier în luna mai a acestui an. În 2014, Hunter a fost exclus dintre rezerviștii US Navy, după ce a fost descoperit pozitiv cu cocaină.

Înainte ca tatăl său să ajungă vicepreședinte, Hunter a fost președintele unui fond de investiții, Paradig Companies, în care a fost implicat și unul dintre unchii săi, James Biden, fratele vicepreședintelui. Apoi a lucrat ca lobbyst.

Burisma a refuzat să precizeze pentru ce sumă lucrează Hunter Biden, susținând că aceasta este confidențială, însă Ryan Toohey a afirmat că este vorba de o sumă cu nimic deosebită de cele oferite pentru această poziție de alte companii similare.