Viața la bloc. Amenda vine la ușă. Ce nu trebuie să faci în casă

Viața la bloc. Amenda vine la ușă. Ce nu trebuie să faci în casă Bloc. Sursa foto Pixabay

România. Viața la bloc nu este totodeauna atât de simplă pe cât pare. Traiul în comunitate implică respectarea unor reguli convenite de comun acord și care sunt obligatorii pentru toată lumea.

Orele de liniște, într-un bloc de locuințe trebuie respectate obligatoriu. Acestea sunt reglementate prin lege și stabilite prin regulamentele interne ale asociațiilor de proprietari. Cei care le ignoră riscă sancțiuni destul de mari, conform legii.

Viața la bloc și orele de liniște

Parlamentul a majorat amenzile pentru cei care își deranjează vecinii făcând gălăgie. Acest lucru implică o atenție sporită atunci când proprietarul unui apartament folosește unelte sau echipamente zgomotoase. Viața la bloc implică un regulament de conviețuire în comun, care stabilește și programul zilnic de liniște. În acest interval nu sunt permise lucrările zgomotoase și nici alte activități care a putea deranja.

De regulă, programul de liniște este stabilit pentru intervalele de timp 22.00 - 8.00 și 13.00 - 14.00. În acest interval de timp cei care fac zgomot riscă să fie sancționați cu amenzi usturătoare. Astfel, o mașină de spălat zgomotoasă, pusă în funcțiune în timpul orelor de liniște poate aduce o amendă de până la 1.000 de lei, la fel ca și o bormașină sau muzica dată tare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru activitățile zgomotoase, chiar și în afara programului de odihnă, reglementat special, legea prevede amenzi între 200 și 1.000 de lei. Atunci când vorbim despre deranjarea orelor de liniște, amenzile cresc de la 500 la 1.500 de lei.

Amenzile sunt aplicate de autoritățile statului, respectiv de poliție. Drept urmare, atunci când un vecin tulbură viața la bloc făcând gălăgie peste nivelul permis, este bine să vă adresați poliției.

lucrări Lucrări la bloc Sursa foto: Photo 20069547 © Audines | Dreamstime.com

Proiect de lege pentru dublarea amenzilor

Un proiect de lege adoptat în primăvară la Senat, dublează cuantumul amenzilor aplicate în cazul încălcării normelor de conviețuire în comun. Cei care nu respectă regulile legate de viața la bloc privind ordinea şi liniştea publică riscă sancțiuni duble față de cele actuale. Astfel, constituie infracțiune organizarea de petreceri şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate menită să tulbure liniştea vecinilor.

Proiectul vizează inclusiv pe cei care organizează petreceri în mediul rural, spre deosebire de ceea ce prevedea vechea lege. O altă prevedere stabilește amenzi mai mari pentru faptele de tulburare a liniștii publice dacă se repetă într-un interval de 72 de ore. Astfel, vecinii care nu respectă programul de liniște vor fi amendați cu până la 2.000 lei, iar în caz de recidivă, cu până la 6.000 lei.

Vor fi amendați cu 1.000 până la 2.000 lei (față de 500- 1.500 lei în prezent) cei care tulbură liniștea locatarilor indiferent de natura activității zgomotoase.

Petrecere

Petrecere Sursa foto: EVZ

Viața la bloc implică reguli de conviețuire socială

Legea sancționează încălcarea normelor de convieţuire socială, ordinea și liniștea publică. Reglementările prevăd sancțiuni pentru tulburarea, liniștii celor care își duc viața la bloc. Sunt interzise petrecerile zgomotoase și utilizarea echipamentelor muzicale la un nivel foarte ridicat.

De asemenea, sunt sancționați și organizatorii de petreceri în aer liber. Cei care organizează petreceri în vecinătatea locuințelor riscă amenzi destul de mari.

Revista presei