La Galeria Romană culoarea a fost prinsă cu penelul și așezată frumos pe pânză. Capturi de lumină și iubire. O expoziție despre dragostea de a picta și de a împărtăși: GEOMETRIE. Perfecțiune.
Culoarea este un material. Pasta folosită de Mihai SÂRBULESCU devine o materie. Maestrul sculptor în pastă pe pânză.
Pasta se transformă într-o materie maleabilă, așa cum, în cazul altor lucrări ale sale, pasta, subțiată, se transformă în lumină și în muzică.
Dacă privești doar tablourile, dacă ignori spațiul (doar puțin, altfel este esențial) poți să-ți închipui că pășești pe un portativ și auzi note grave, apoi suave, unele mai hotărâte și … serioase, altele mai sprințare, mai vesele, altele mai liniștitoare. Se creează o rețea între lucrările lui Mihai Sârbulescu, absolut splendide, care îți umplu retina și sufletul.
Culoare, abstract, apoi siluetele unor obiecte îți dau o stare de nesaț, ai vrea să privești o dată și încă o dată lucrările. Așa cum cu nesaț lucrează și pictorul. Și cu bucurie.
Cealaltă poveste. Alte linii, altă geometrie, linii clare sau întrepătrunderi de culoare. Descoperi aceeași bucurie de a așterne pe pânză senzațiile. Și nu doar să expună pe pânză, ci să le și împărtășească. Să descoperi cu el cuiburi de păsări, stele pe cerul gri, bolboroselile vinului, să te plimbi cu el prin târziu. El este Marin Mihai HOREA, tânărul artist care, așa cum spune galeristul Emil Ene, a ales încă de la început să se exprime abstract.
„Am ales să pictez abstract pentru că lucrând în acest fel mă simt liber. Împletirea de culori care răspund unei imaginații se potrivește cel mai bine cu felul meu de a fi și simt că așa imi este ușor să pictez”, mărturisește Marin Mihai Horea în volumul „Stele colorate pe oceanul gri”.
Și folosește culoare cu prisosință, cu bucurie și cu mirare.
„Văd în minte o mulțime de nuanțe care mai de care mai bogate și mai frumoase, o lume de nuanțe care îmi sunt sugerate de lucruri, cum ar fi: cuvintele, numele, muzica, miresmele, gusturile, anotimpurile, mai cu seamă stările sufletești și amintirile. Într-un anumit fel, esența vieții mele o văd în nuanță, dar nu aș putea să spun aici în ce fel anume, nu aș putea să descriu nuanța. Viața mea este o bogăție de culori cu nuanțele lor, un cerc de culori”, spune el.
Nouă ne rămâne misiunea de a admira această bogăție de culori și de a ne îmbogăți, la rândul nostru, din preaplinul darurilor celor doi artiști.
Parte din ciclul Familii de artiștii, expoziția GEOMETRIE de la Galeria Romană, din Bd. Lascăr Catargiu nr. 1, București, poate fi vizitată până la data de 12 mai 2021.