Gabriela Bicescu, de la Secţia de Cardiologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, a explicat pe îndelete ce a pățit, de fapt, Florin Busuioc.

Medicul a dat detalii despre cum apare infarctul și ce anume îl favorizează. 

„Infarctul survine când un cheag de sânge astupă unul dintre vasele care irigă inima. Insă punctul de plecare al acelui cheag este ateroscleroza. Toate vasele noastre fac ateroscleroză, adică depunere de colesterol pe pereţii interiori ai vasului de sânge. Procesul de ateroscleroză începe încă din copilărie. La maturitate, vasele de sânge incep să se ingroaşe mai mult sau mai puţin, in funcţie de anumiţi factori de risc: fumat, obezitate, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie, diabet zaharat şi deloc de neglijat factorii genetici”,a precizat medicul Gabriela Bicescu. 

„Sub acţiunea altor factori precipitanţi (puseu de hipertensiune arterială, stres puternic, efort fizic intens, expunere la temperaturi extreme, abuz de alcool), peretele vasului încărcat cu ateroscleroză se poate fisura. Şi aşa cum se intâmplă când te juleşti la genunchi şi faci o coajă, tot astfel la nivelul peretelui respectiv se formează un fel de coajă pentru a opri sângerarea. Plăcuţele sangvine se adună în locul respectiv, iniţial având rolul de a repara fisura, dar în timp ele duc la formarea unui cheag care astupă vasul. Astfel apare infarctul”, a conchis medicul.

 

Te-ar putea interesa și: