Vestea momentului pentru toți șoferii din România! Amenzile vor atinge sume uriașe
- Ionel Sclavone
- 2 februarie 2022, 21:10
Amenzile pentru șoferii care circulă fără să plătească rovinieta vor crește foarte mult. Ministerul transporturilor propune sancțiuni mai aspre pentru cei care nu respectă reglementările cu privire la taxa de drum.
Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu (PSD) a inițiat un proiect de act normativ care prevede amenzi mai mari pentru șoferii care circulă fără rovinietă. Documentul a fost pus în dezbatere publică și urmează să fie introdus într-o viitoare ședință de guvern.
Conform propunerii, sancțiunile ar urma să crească cu sume cuprinse între 25 de lei în cazul autoturismelor până la peste 11.000 de lei la camioane grele. Informația apare în proiectul care este supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului condus de Sorin Grindeanu.
Astfel, pentru autovehiculele din categoria B – autoturisme - amenda minimă crește de la 250 de lei, cât este în prezent, la 275 de lei. În cazul microbuzelor de transport persoane cu până la 23 locuri, amenda crește cu 500 de lei. Șoferii vor fi obligați să plătească, în loc de 1.250 de lei, cât este în prezent, suma de 1.750 de lei.
Pe de altă parte, pentru camioane sancțiunea minimă ar putea ajunge chiar până la 11.900 de lei. În prezent, pentru lipsa rovinietei, camionagii sunt sancționați cu amenzi de 3.000 de lei. Pentru camioane valoarea maximă a amenzii pentru cei care nu au plătit taxa de drum va fi de 23.800 lei.
Cum justifică Ministerul Transporturilor
Potrivit actului normativ inițiat de Ministerul Transporturilor, creșterea valorii amenzilor este justificată prin numărul mare de procese verbale de amendă încheiate în anul 2021, respectiv 734.143, prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de un număr de 357.531 de procese verbale aplicate în anul 2015.
„Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate numai în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015). Creșterea exponențială a numărului de contravenții aplicabile a condus la concluzia că valoarea actuală a amenzilor nu este în măsură să descurajeze fenomenul contravențional”, se arată în justificarea Ministerului Transporturilor.