Evenimentul Zilei > Social > UPDATE. Vestea începutului de an. S-au majorat accizele la carburanți
UPDATE. Vestea începutului de an. S-au majorat accizele la carburanți

UPDATE. Vestea începutului de an. S-au majorat accizele la carburanți

Ministerul Finanţelor a majorat marți accizele la carburanţi, care intraseră în vigoare cu numai o zi înainte, în urma promulgării de către preşedintele Iohannis şi publicării în Monitorul Oficial a legii de eliminare a supraaccizei.

Update: La rândul său, ministrul Finanțelor Florin Cîțu a vrut să lămurească lucrurile și scris pe o pagină de socializare că eliminarea supraccizei a redus prețul la pompă.

„Vesti bune din prima zi a anului 2020.

Am avut dreptate din nou ( PSD iar a mintit) . Eliminarea supraccizei a redus pretul la pompa.

Pentru ca lumea sa nu inceapa anul cu stiri contradictorii. Dupa ce legea care elimina supraacciza a fost promulgata, MFP a recalculat nivelul accizei care sa tina cont de legea promulgata si de articolele 342 si 442 din codul fiscal. Cele doua articole actualizeaza acciza in functie de indicele de crestere a preturilor de consum publicat de INS”, a scris Florin Cîțu pe pagina sa de facebook.


Știrea inițială: Finanţele au decis marţi majorarea accizelor cu 9,11% faţă de nivelul publicat cu o zi înainte în Monitorul Oficial, cu 117 lei/1.000 l la benzină şi cu 107 lei/1.000 l la motorină.

Dacă respectă legea publicată în Monitorul Oficial şi decid să transfere integral efectul eliminării supraaccizei în preţul la pompă, companiile ar trebui să opereze ieftiniri de 45 de bani/l (acciza + TVA aferentă), precizează Profit.ro, citat de Romania TV.

Dacă respectă noua listă cu accize publicată de minister, companiile ar trebui să reducă preţurile cu 31 de bani la benzină şi cu 32 de bani/l în cazul motorinei.

În urma promulgării legii de către preşedinte şi publicării în Monitorul Oficial pe 30 decembrie, accizele la benzină aplicabile de la 1 ianuarie deveniseră 1,656 lei/l, în cazul benzinei şi de 1,518 lei pe litru, în cazul motorinei. Marţi, însă, Ministerul de Finanţe a publicat un document cu un nou nivel al accizelor aplicabile de la 1 ianuarie 2020: de 1,773 lei/l de benzină şi de 1.625 lei/l de motorină.