Ușurare pentru milioane de români. Legea salvatoare a fost publicată! Scapi de datorii

Ușurare pentru milioane de români. Legea salvatoare a fost publicată! Scapi de datorii Sursa: Arhiva EVZ

Ordonanţa de Urgenţă privind eşalonarea la plată a datoriilor către stat, acumulate după declanşarea stării de urgenţă, a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.

Actul normativ a fost adoptat în ședința de Guvern de săptămâna trecută. Potrivit acestuia, pentru obligaţiile bugetare principale şi accesorii, a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după data la care a fost declanşată starea de urgenţă şi până la data eliberării certificatului de atestare fiscală, se instituie o procedură alternativă simplificată de acordare a eşalonării la plată pentru cel mult 12 luni.

De asemenea, Executivul a decis, prin legea  adoptată, să prelungească până la 25 decembrie perioada în care nu se percep dobânzi şi penalităţi pentru impozite și taxe neachitate la termen. Este vorba de acele datorii a căror scadență s-a împlinit după declanșarea stării de urgență.

„Pe perioada pentru care au fost acordate eşalonări la plată, începând cu data de 26 decembrie 2020, pentru obligaţiile fiscale eşalonate la plată, cu excepţia celor prevăzute la art. 173 alin. 2 din Codul de procedură fiscală se datorează şi se calculează dobânzi. Nivelul dobânzii este 0,01% pentru fiecare zi de întârziere”, se arată în actul normative publicat în Monitorul Oficial.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a beneficia de această eșalonare, contribuabilul interesat trebuie să depună o cerere până la data de 15 decembrie 2020, inclusiv. Totodată, la cerere, debitorul poate anexa graficul de eşalonare cuprinzând cuantumul propus al ratelor de eşalonare.

Condițiile în care se eșalonează datoriile

Acesta trebuie să îndeplinească mai multe condiții, între care să nu înregistreze obligaţii bugetare restante la data declarării stării de urgenţă şi neachitate ulterior; să nu se afle în procedura insolvenţei; să nu se afle în dizolvare potrivit prevederilor legale în vigoare; să aibă depuse toate declaraţiile fiscale; să nu i se fi stabilit răspunderea potrivit legislaţiei privind insolvenţa şi/sau răspunderea solidară, potrivit prevederilor art. 25 şi 26 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare.

Eşalonarea la plată nu se acordă pentru sume de până la 500 de lei, în cazul persoanelor fizice, respectiv 5.000 de lei, în cazul persoanelor juridice. Pentru obligaţiile bugetare ce fac obiectul eşalonării la plată se suspendă executarea silită.