Veste dură pentru şoferii care au permisul suspendat. Doar șeful Poliției Rutiere îi mai poate scăpa

Veste dură pentru şoferii care au permisul suspendat. Doar șeful Poliției Rutiere îi mai poate scăpa sursa foto: EVZ

Magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis recent că judecătorul nu poate reduce perioada suspendării dreptului de a conduce şi că în anumite condiții și doar la cerere, numai șeful Poliției Rutiere poate reduce perioada de suspendare.

Veste dură pentru şoferii care au permisul suspendat. Doar șeful Poliției Rutiere îi mai poate scăpa, conform deciziei care a fost publicată în Monitorul Oficial. De asemenea, judecătorul va putea doar să anuleze sancțiunea.

Mai simplu spus şi pe înţelesul tuturor, ceea ce a stabilit polițistul nu poate reduce magistratul. De la 18 iunie 2021, judecătorul nu mai poate reduce perioada în care unui şofer i-a fost suspendat permisul, aşa cum a decis completul ÎCCJ pentru soluţionarea recursului în interesul legii.

La această situaţie s-a ajuns pentru că şoferii cărora le era suspendat permisul de conducere reușeau să rămână la volan prin depunerea unei contestații în instanţă. Odată cu decizia ÎCCJ, această practică nu va mai fi posibilă. Aşa cum ştie orice şofer, anumite încălcări ale Codului rutier atrag aplicarea unui avertisment sau a unei amenzi (sancțiune principală). Totodată, ele atrag și reținerea permisului pentru 30/60/90 de zile (sancțiune complementară).

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii contestau sancțiunea la Judecătorie și cereau eliminarea interdicției temporare de a mai conduce. Alţi şoferi cereau doar reducerea perioadei. Nu de puţine ori, unii judecătorii au procedat astfel, în timp ce alţii judecătorii au refuzat cererile conducătorilor auto care au încălcat legislaţia rutieră.

Prin decizia nr. 5/2021 a ÎCCJ, se arată clar modul în care trebuie să se procedeze în astfel de speţe. Astfel, judecătorul nu poate reduce perioada suspendării dreptului de a conduce aplicată de poliția rutieră. Ne referim la perioada fixă, prevăzută de lege: 30 zile pentru unele contravenții, 60 pentru altele şi 90 pentru altele.

Mai departe, în procedura plângerii contravenționale, judecătorii vor înlătura sancțiunile complementare numai atunci când anulează procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor. Mai mult, judecătorii le vor reindividualiza sub aspect temporal când prin actul de sancționare au fost aplicate în alte limite decât cele prevăzute de lege pentru acea clasă de contravenții.

În acelaşi context, dar numai în anumite condiții și doar la cerere, șeful Poliției Rutiere poate reduce perioada de suspendare a unui permis. Dacă refuzul este nejustificat, poate fi contestat în procedura contenciosului administrativ.