Cumnatul lui Mircea Geoană, Ionuț Costea, a scăpat de măsura controlului judiciar. Decizia a fost luată marţi, 2 iulie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În dosarul în care Ionuţ Costea este acuzat de DNA de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită mai sunt urmăriţi penal fostul ministru Sebastian Vlădescu, fostul deputat Cristian Boureanu şi alte două persoane.

Potrivit DNA, „în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit, de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie”.

Din informaţiile publice reiese că asocierea de firme Swietelsky – Wiebe – Takenaka este constructorul lucrărilor. De altfel, autorităţile austriece au efectuat o serie de percheziţii în sedii ale firmei de construcţii Swietelsky, în cadrul anchetei asociate dosarului fostului ministru de Finanţe Sebastian Vlădescu, a relatat site-ul Nachrichten.at.

În urmă cu trei luni, omul de afaceri austriac Josef Hornegger, acuzat că i-a dat mită lui Sebastian Vlădescu, a fost condamnat de Tribunalul București la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce și-a recunoscut vinovăția.