Evenimentul Zilei > Actualitate > Veste bună pentru șoferi! Va apărea o nouă metodă de a contesta amenzile. Totul se întâmplă online și foarte rapid!
Veste bună pentru șoferi! Va apărea o nouă metodă de a contesta amenzile. Totul se întâmplă online și foarte rapid!

Veste bună pentru șoferi! Va apărea o nouă metodă de a contesta amenzile. Totul se întâmplă online și foarte rapid!

Un nou proiect de lege va intra în vigoare de anul viitor! Șoferii vor putea contesta amenzile de circulație online, iar audierea martorilor sau a experților se va face online și foarte rapid.

Conform unui proiect de lege venit din partea senatorilor și deputaților PNL, începând de anul viitor amenzile de circulaţie vor putea fi contestate online. Propunerea legislativă urmează să fie votată în Camera Deputaţilor.

Cum va arăta contestația online?

1 ianuarie 2022 ar putea să vină cu o veste bună! Șoferii vor putea contesta amenzile de circulaţie şi în mediul online. Audierea martorilor sau a experților va fi verificata tot online.

“Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.410 din 25 iulie 2001, se completează după cum urmează:

(1) La cererea oricăreia dintre părţi, şedinţele de judecată, în fond şi în căile de atac, se desfăşoară exclusiv prin mijloace de telecomunicaţie audiovizuală care permit verificarea identităţii părţilor şi garantează securitatea, integritatea, confidenţialitatea şi calitatea transmisiunii, instanţele de judecată dispunând măsurile necesare în acest scop.

(2) Petentul va solicita desfăşurarea şedinţelor de judecată prin mijloace de telecomunicaţii audiovizuale prin plângerea contravenţională, iar intimatul prin întâmpinare.

(3) Dacă a fost formulată cererea de desfăşurare a şedinţelor de judecată prin sisteme de mijloace de telecomunicaţii audiovizuale, fie prin plângerea contravenţională, fie prin întâmpinare, aceasta nu mai poate fî retrasă şi şedinţele de judecată se vor desfăşura în conformitate cu prevederile alin.(l)

(4) Dacă una dintre părţi a solicitat judecarea prin mijloace de telecomunicaţii audiovizuale, toate actele procedurale din cauza respectivă vor fi comunicate exclusiv prin intermediul poştei electronice.

(5) Audierea celorlalte persoane, martori sau experţi, are loc prin aceleaşi sisteme de telecomunicaţii audiovizuale. Partea care a propus administrarea probei cu martori sau instanţa, în cazul administrării din oficiu a probei cu martori sau în cazul audierii martorilor sau experţilor, vă asigura posibilitatea martorilor şi a experţilor de a participa la audiere prin Videoconferinţă în locaţia stabilită de către instanţă, înregistrarea audierii este obligatorie”, se arată în proiectul de lege iniţiat de senatrii şi deputaţii PNL.