Veste bună pentru șoferi. De la 1 ianuarie, certificatul „Carte Verde” poate fi prezentat în format digital
- Ana Munteanu
- 1 ianuarie 2025, 18:24
Republica Moldova. De la 1 ianuarie 2025, certificatul de asigurare „Carte Verde” poate fi prezentat în format digital, fără a mai fi obligatoriu suportul de hârtie. Astfel, conducătorii automobilelor înmatriculate în Republica Moldova pot călători în afara țării, în majoritatea statelor membre ale sistemului „Carte Verde”, doar cu certificatul digital.
Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, certificatele „Carte Verde” eliberate până la 1 noiembrie 2024, în format tipărit, rămân valabile pe întreaga perioadă specificată.
Țări care nu și-au ajustat reglementările pentru certificatul exclusiv în format digital
În același timp, Biroul Național al Asiguratorilor de Autovehicule precizează că trei dintre cele peste 40 de țări membre ale sistemului „Carte Verde” - Lituania, Luxemburg și Portugalia încă nu și-au ajustat reglementările pentru certificatul exclusiv în format digital. Prin urmare, șoferii care se vor deplasa în/prin cele trei țări trebuie să dețină și varianta tipărită a documentului.
Perioada de implementare a noului proces digital a durat două luni și a fost împărțit în doua etape. Prima etapă este cea de tranziție, de la 1 noiembrie 2024 până la 31 decembrie 2024. În acest interval, a fost necesară prezentarea asigurării pe suport de hârtie. A doua etapă începe din 1 ianuarie 2025, atunci când documentul va putea fi prezentat doar în format digital.
Implementarea tranziției a fost realizată de către societățile de asigurare și intermediari, iar Banca Națională a Moldovei a supravegheat întregul proces.
Certificatul de asigurare „Carte Verde” este un document internațional de asigurare auto care atestă că vehiculul deținut de conducătorul auto este acoperit de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie (RCA externă) atunci când circulă în afara țării de origine.
Digitalizarea, o prioritate pentru Guvern
Ministrul Dezvoltării Economice şi Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat anterior că moldovenii sunt cei mai mulţumiţi de schimbările din digitalizare. Potrivit oficialului, anume acest domeniu se bucură de cea mai înaltă susținere în rândul populaţiei. Scopul autorităţilor este „transformarea Republicii Moldova într-un stat 100% digital”, a mai subliniat ministrul.
„Digitalizarea nu este un moft, ci o necesitate și nu este produsul unui singur minister. E cel mai adevărat lucru de echipă dintre mai multe instituții. Pentru economie, aceasta înseamnă productivitate și eficiență. Pentru cetățeni - comoditate și transparență. Și mai este și un instrument foarte puternic în prevenirea corupției”, a spus Dumitru Alaiba.
Oficialul a remarcat că numărul serviciilor digitalizate s-a dublat în cursul acestui an.