Procurorii, chemați la Adunarea Generală. Ultima întrunire a fost scena unui mega scandal
- Viorica Gheorghe
- 4 ianuarie 2025, 10:57
Republica Moldova. Procurorii sunt convocați la Adunarea Generală, pentru a-și alege delegații în Colegiului de selecție și evaluare și cel disciplinar. Ultima adunare s-a desfășurat cu un an în urmă, pe fundalul scandalului legat de desfășurarea concursului pentru funcția de procuror general. Atunci, unul dintre candidați a fost depunctat special de membra comisiei de evaluare Olesea Vîrlan.
Procurorii, așteptați la Adunarea Generală
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a stabilit data convocării Adunării Generale a Procurorilor. Procurorii din toată țara sunt așteptați la Chișinău pe data de 11 februarie.
„În cadrul forului reprezentativ al procurorilor va avea loc exercițiul de alegere a noilor membri procurori, în cele două colegii din subordine, Colegiul pentru selecția și evaluarea procurorilor și Colegiul de disciplină și etică al procurorilor. În proiectul de agendă a ședinței Adunării Generale a Procurorilor, sunt propuse următoarele subiecte: modificarea Regulamentului Adunării Generale a Procurorilor; audierea Raportului de activitate al Procuraturii pentru anul 2024; dezbaterea priorităților privind activitatea Procuraturii pentru anul 2025; audierea Raportului de activitate al Consiliului Superior al Procurorilor pentru anul 2024; organizarea procedurii de alegere a membrilor procurori în colegiile din subordinea Consiliului Superior al Procurorilor”, anunță CSP.
În data de 27 decembrie 2024, o comisie specială a finalizat evaluarea candidaților pentru Colegiile specializate din subordinea CSP.
Ultima Adunare, pe fundalul unui mega scandal
În februarie 2024, Procuratura Anticorupție a solicitat convocarea de urgență a Adunării Generale. Totul, după ce au fost depistate nereguli în desfășurarea concursului pentru funcția de procuror general.
Atunci, membra CSP, Olesea Vîrlan, s-a văzut nevoită să-și dea demisia, ulterior renunțând și la funcția de procuror.
Acuzatoarea a recunoscut public că a greșit atunci când i-a acordat cel mai mic punctaj candidatului Ion Muntean la funcția de procuror general. Greșeala sa a dus la anularea concursului pentru selectarea candidatului pentru funcția de șef al Procuraturii Generale.
Proces contravențional, nu penal
În toiul scandalului de la CSP, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a inițiat o investigație. Mai mult, și-a luat angajamentul să conducă personal ancheta.
„Olesea Vîrlan a folosit intenționat situația de serviciu ca membru al CSP, manifestată în evaluarea cu rea-credință, deprecierea în mod arbitrar, neasigurarea egalității de șanse, examinarea și aplicarea subiectivă a criteriilor de evaluare, în ceea ce privește cariera și candidatura lui Ion Munteanu la funcția de Procuror General”, arăta un comunicat al Procuraturii Anticorupție.
Ulterior, Dragalin a emis ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale. Procesul penal a fost clasat din motivul că fapta „nu întrunește elementele infracțiunii”.
„Constituie contravenția de abuz de putere. A fost pornit în privința ex-membrului CSP, Olesea Vîrlan, un proces contravențional. Contravenția de abuz de putere se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 lei. Cu privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an”, precizau procurorii.