Jaroslav Hasek, părintele nemuritorului soldat Svejk

Jaroslav Hasek, părintele nemuritorului soldat Svejk

Jaroslav Hasek, părintele nemuritorului soldat Svejk. Sunt puține romanele cu acțiunea pe fundalul unui război care să te facă să nu le lași din mână. Mai ales dacă au rămas neterminate.

Jaroslav Hasek a fost scriitorul adorat de milioane de copii care au citit romanul său „Peripețiile bravului soldat Svejk”.

Jaroslav Hasek  - scriitorul anarhist cu existență de boem

Jaroslav Hasek s-a născut la 30 aprilie 1883, la Praga, atunci în Austro-Ungaria.  De mic, a fost atras de umor, satiră, hoinărind pe străzile și prin cârciumile pragheze pe care le va zugrăvi în romanul său neterminat și în cele 1500 povestiri pe care le-a scris. Din păcate, s-a stins din viață la 3 ianuarie 1923, lăsându-și capodopera neterminată. Locul decesului a fost în Cehia, la Lipnice nad Sazavou, Vysocina.

Jaroslav Hasek - „Peripețiile bravului soldat Svejk”, capodopera neterminată tradusă în 60 limbi

Jaroslav Hasek a scris romanul cu titlul original „Osudy dobrého vojáka Švejka”, în perioada 1921–1923. A murit în timp ce redacta cel de al doilea volum al romanului. Svejk este alter-egoul scriitorului. Este prezentat ca un tâmpit - diagnostic cu care a fost reformat din Armata KuK - Armata Austro-Ungariei. Evident, în 1914, în timp ce era anchetat ca spion de un agent zelos, brusc, Svejk e bun pentru un război al tâmpiților pentru că Austro-Ungaria a intrat într-un război pe care l-a pierdut dezastruos. Romanul este o satiră de la un capăt la altul.

Râzând de boacănele lui Svejk îți dai seama cât de putredă era Austro-Ungaria. Îți dai seama cum tratau austriecii și ungurii celelalte naționalități sau cum se suportau ungurii cu cehii și austriecii.  Jaroslav Hasek a folosit personaje reale, pe care le-a cunoscut: Palivec, cârciumarul, preotul militar Otto Katz. Svejk era un șarlatan care vindea câini vagabonzi pe post de animale de rasă. Va ajunge să-și facă prieteni în lumea războiului exasperându-și superiorii.

Svejk - un personaj complex care luptă contra absurdului războiului

Jaroslav Hasek l-a creat pe Svejk gândindu-se la cei care sub regimul austro-ungar au suportat tirania. L-a creat pe soldatul cel mai iubit al planetei. Romanul a ajuns în literatura română încă din 1935,  fragmentar. Al.Oslvald Teodoreanu îl va traduce complet în 1956, romanul fiind adorat de publicul român, vreme de generații.

Ne puteți urmări și pe Google News