Evenimentul Zilei > Social > Vești bune din Marea Britanie. România este pe „lista verde”. Când intră în vigoare noile reguli de călătorie
Vești bune din Marea Britanie. România este pe „lista verde”. Când intră în vigoare noile reguli de călătorie

Vești bune din Marea Britanie. România este pe „lista verde”. Când intră în vigoare noile reguli de călătorie

Guvernul britanic a anunțat joi, 5 august, modificări ale regulilor de călătorie. Vestea bună este că România, alături Austria, Germania, Slovenia, Slovacia, Letonia și Norvegia, intră pe lista verde.
Începând cu data de 8 august, India, Bahrain, Qatar și Emiratele Arabe Unite vor fi scoase de pe lista roșie; Austria, Germania, Slovenia, Slovacia, Letonia, România și Norvegia vor fi adăugate la lista verde, iar Franța va fi mutată pe lista galbenă. Georgia, La Réunion, Mayotte şi Mexicul trec pe lista roșie.

România va intra pe lista verde a Marii Britanii pe 8 august, de la ora 04:00 – ora Angliei

Alături de ţara noastră Austria, Germania, Slovacia, Slovenia, Letonia şi Norvegia vor intra pe lista verde, se precizează în comunicatul autorităţilor britanice. Călătorii care vor veni din aceste state nu vor mai intra în carantină.
Tot din 8 august, Bahreinul, India, Qatarul şi Emiratele Arabe Unite vor trece de pe lista roşie pe lista portocalie a autorităţilor britanice, iar călătorilor complet vaccinaţi din Franţa li se vor aplica aceleaşi reguli ca acelora cu schema completă de pe lista portocalie, adică nu vor mai fi nevoiţi să intre în carantină.

„Guvernul va continua să urmărească datele privind toate statele şi nu va ezita să treacă la acţiune când în situaţia epidemiologică dintr-o ţară apar modificări, conform sursei citate. Ne-am angajat să deschidem călătoriile internaţionale în siguranţă, profitând de avantajele pe care le-am obţinut prin intermediul programului nostru de vaccinare de succes, ajutând la conectarea familiilor, prietenilor şi afacerilor din întreaga lume”, a declarat secretarul britanic pentru transporturi, Grant Shapps.

Noile regulile de călătorie

Guvernul britanic enumeră țările și teritoriile care se încadrează în cele trei zone de risc epidemiologic roșu, galben sau verde – cu reguli diferite pentru fiecare dintre cele trei liste. Există, de asemenea, o listă verde de supraveghere, formată din țări și teritorii verzi, dar în pericol de a fi reclasificate.

Toţi cei care intră în Marea Britanie şi au peste 11 ani trebuie să prezinte un test negativ la intrarea în ţară. De asemenea, aceștia trebuie să prezinte rezervarea pentru un test COVID-19 în a doua zi de la sosirea în Marea Britanie. Doar copiii sub vârsta de 4 ani sunt exceptaţi de la această decizie. Dacă testul va fi pozitiv, călătorii trebuie să intre în carantină. În plus, călătorii vor trebui să completeze şi un PLF, pe modelul celui din Grecia şi Italia.

Testele şi carantina nu sunt necesare pentru persoane care vin din alte zone ale Marii Britanii, din Irlanda, din insulele Canalului Mânecii sau din Isle of Man, dacă nu au trecut prin alte ţări în ultimele 10 zile, informează news.sky.

În funcție de rata de infectare, statele vor fi încadrate într-una din cele 3 liste: roșie, portocalie și verde

Lista verde – la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezinte: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care va fi efectuat în ziua a 2-a de la sosirea în Marea Britanie. Nu este necesară efectuarea măsurii de izolare la domiciliu.

Lista portocalie– la sosirea în Marea Britanie, călătorul trebuie să prezente: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a două teste (ziua a doua și ziua a opta) pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada efectuării măsurii de autoizolare. Este obligatorie efectuarea măsurii de autoizolare la domiciliu pentru o perioadă de 10 zile. Opțional, persoanele care sosesc dintr-un stat inclus în această categorie pot rezerva și un test (Test to Release) pentru a reduce perioada autoizolării la domiciliu. Mai multe detalii pot fi consultate mai jos, precum și pe pagina de internet: https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk.

Lista roşie – la sosirea în Marea Britanie, călătorii dintr-un stat inclus pe această listă vor fi supuși măsurii de carantină instituționalizată pentru o perioadă de 10 zile într-o unitate hotelieră special desemnată acestui scop. De asemenea, persoana trebuie să prezente: 1) un test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu rezultat negativ, 2) formularul passenger locator form, 3) codul de rezervare a două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, ce vor fi efectuate în Marea Britanie pe perioada carantinării/autoizolării, 4) codul de rezervare a hotelului pentru carantina instituționalizată.  În această situație, persoanele nu mai au posibilitatea de a finaliza măsura carantinei începând cu a 5-a zi ca urmare a efectuării unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (Test to Release Scheme), al cărui rezultat să fie negativ, se arată în comunicatul MAE.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: