Veste bună de la CCR. Persoanele vătămate pot ataca autorizațiile de construcție
- Iulia Moise
- 10 noiembrie 2024, 14:40
Curtea Constituţională a României (CCR) a decis joi ca fiind neconstituţionale prevederile unui articol din Legea nr. 50/1991, care permit doar prefectului și nu permite și persoanelor vătămate, să atace în instanţă o autorizaţie de construire sau de desfiinţare a lucrărilor de construcţii, informează Agerpres.
CCR dă dreptuș persoanelor vătămate să atace autorizațiile de construcție
Curtea Constituţională a anunţat joi că a admis o excepţie de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională soluţia legislativă cuprinsă la art. 12 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 care are în vedere autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care nu permite înainte persoanelor vătămate să atace la instanţele de contencios administrativ o autorizaţie de construire sau de desfiinţare a lucrărilor de construcţii.
În același timp, CCR a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că este neconstituţională soluţia legislativă cuprinsă la art. 12 alin. (2) din Legea nr. 50/1991 care se referă la autorizarea executării lucrărilor de construcţii, care nu conferă efect suspensiv de drept acţiunii în anulare promovate de prefect împotriva unei autorizaţii de construire sau de desfiinţare a lucrărilor de construcţii.
CCR, persoanele vătămate pot solicita instanței oprirea executării lucrărilor
Art. 12 din Legea 50/1991 prevedea că: „(1) Autorizaţiile de construire sau de desfiinţare, emise cu încălcarea prevederilor legale, pot fi anulate de către instanţele de contencios administrativ, potrivit legii, ca urmare a introducerii acţiunii de către prefect, în urma activităţii de control a Inspectoratului de Stat în Construcţii – I.S.C. (2)
Odată cu introducerea acţiunii se pot solicita instanţei judecătoreşti suspendarea autorizaţiei de construire sau desfiinţare şi oprirea executării lucrărilor, până la soluţionarea pe fond a cauzei”.
CCR, restrânge atribuțiile prefectului
Curtea Constituțională, printr-un comunicat dat joi, a declarat că „în esenţă, Curtea a constatat că, în redactarea în prezent în vigoare, dispoziţiile art. 12 alin. (1) din Legea nr. 50/1991 restrâng sfera titularilor dreptului la acţiune în anularea autorizaţiilor de construire/desfiinţare, menţionându-l doar pe prefect ca unic titular, ceea ce contravine art. 52 alin. (1) raportat la art. 21 alin.(1) din Constituţie, sub aspectul dreptului constituţional al oricărei persoanei vătămate printr-un act administrativ de a se adresa justiţiei pentru apărarea dreptului sau interesului său legitim.
În acelaşi timp, întrucât dispoziţiile art. 12 alin.(2) din aceeaşi lege prevăd caracterul facultativ al suspendării executării actului administrativ atacat de prefect, acestea încalcă art.123 alin.(5) din Constituţie, care conferă efect suspensiv de drept acţiunii exercitate de prefect în virtutea dreptului său de tutelă administrativă”.