Verdict incredibil în Dosarul 10 August: Bați un jandarm, scapi de pușcărie!

Verdict incredibil în Dosarul 10 August: Bați un jandarm, scapi de pușcărie!

Evenimentele violente din 10 august 2018 din Piața Victoriei nu au fost nici până azi cercetate pe deplin și finalizate de către instanțe. Sunt mai multe dosare, instrumentate de diverse Parchete. Unul singur s-a terminat cu o sentință judecătorească. Cel în care doi jandarmi, o femeie și un bărbat, au fost bătuți de 7 protestatari beți, iar unul dintre agresori i-a furat arma militarului în timpul încăierării. Paradoxal, toți cei 7 inși se plimbă liberi prin București.  

Motivările deciziei de a nu-i arunca după gratii pe golani

Iată câteva din argumentele judecătoarei care pot scăpa de pușcărie un cetățean care bate un polițist, un jandarm, un ofițer al armatei, posibil un doctor sau chiar un magistrat.

@Au acționat sub imperiul unor intense trăiri colective stimulate de protestul organizat și de reacția jandarmeriei la violențele stradale.

Ne puteți urmări și pe Google News

@Agresivitatea de care au dat dovadă inculpații a fost spontană, nepremeditată, de durată redusă (actele de violență au durat aproximativ două minute), loviturile fiind aplicate dezordonat și nefiind vizată o anumită persoană vătămată sau o anumită zonă a corpului, ca dovadă că inculpații și-au ales victimele din rândul celor mai vulnerabili jandarmi.

@Nu există nicio probă din care să rezulte că inculpații s-au deplasat în Piață cu intenția de a exercita violențe, din declarațiile acestora reieșind că și-au justificat acțiunile spontane violente drept o ripostă instinctivă la folosirea de către forțele de ordine a gazelor lacrimogene.

@ Sunt persoane tinere, cu pregătire școlară medie sau universitară, integrați social și necunoscuți cu antecedente penale. Instanța constată că toți inculpații au dovedit o incapacitate în a-și stăpâni trăirile și apar ca predispuși să se implice în activități antisociale necugetate , ignorând potențialele repercusiuni.

@Ar fi fost aproape imposibil de anticipat un astfel de comportament antisocial, întrucât toți inculpații sunt integrați social, se întrețin singuri din veniturile licite pe care le obțin cu forme legale de la angajatori, nu s-a dovedit că inculpații s-ar fi manifestat vreodată violent în trecut.

@Instanța apreciază că rolul preponderent educativ al pedepsei poate fi asigurat prin condamnarea inculpaților la închisoare și acordarea beneficiului suspendării executării sub supraveghere, pericolul social concret al faptei săvârșite de către fiecare inculpat urmând a se reflecta în cuantumul pedepsei, termenul de supraveghere și obligațiile impuse.

Și bătută și cu banii luați!

"Persoana vătămată (n.r. jandarmerița Ștefania Nistor) nu a suferit intervenţii chirurgicale, nu a necesitat pentru vindecare un număr ridicat de zile de îngrijiri medicale, a putut reveni repede în activitate şi nu a suferit prejudicii fizice permanente”, se arată în Motivare. De aceea judecătoarea e de părere că loviturile şi leziunile produse reprezentantei Jandarmeriei nu se ridică la valoarea de 100.000 de euro, aşa cum a cerut aceasta în acţiunea sa, și a stabilit să primească 10.000 de euro.

Concret, explică judecătoarea, suma cerută de jandarmeriță drept ”daune morale şi materiale sunt mult prea mari faţă de prejudiciul moral suferit, pentru că prin natura profesiei, aceasta a fost pregatită să acţioneze în astfel de situaţii, fie tensionate, fie de conflict”.