Veneția nu va fi inclusă pe lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol

Veneția nu va fi inclusă pe lista Patrimoniului Mondial aflat în pericolVeneția Sursa foto: Dreamstime.com

Veneția nu va fi inclusă pe lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol. UNESCO a decis, să nu adauge orașul italian și laguna acestuia pe lista sa.

În cele din urmă, orașul Veneția nu va fi inclus pe lista Patrimoniului Mondial în pericol, a decis Comitetul Patrimoniului Mondial reunit la Riad, joi, 14 septembrie, contrar recomandărilor experților UNESCO, scrie Le Monde.

„Comitetul Patrimoniului Mondial – organul de conducere al Convenției Patrimoniului Mondial format din 21 de state membre reprezentând cele 195 de state părți la Convenție – a luat astăzi decizia de a nu include Veneția și laguna sa pe lista Patrimoniului în pericol”, a anunțat UNESCO, cu sediul la Paris, într-un comunicat.

„Această decizie ține cont de progresele înregistrate în ultimele zile de UNESCO, în special de instituirea din 2024 a unui sistem de management al fluxului de vizitatori”, a declarat un diplomat pentru AFP.

Veneția a introdus taxă pentru turiști

În timp ce cazul său era pe cale să fie discutat de UNESCO, orașul Veneția a decis, în mod foarte oportun, marți, să introducă în regim de probă din 2024 o taxă de cinci euro care va trebui plătită în oraşul Dogilor. Obiectivul principal al acestei măsuri este de a descuraja vizitatorii care contribuie la aglomerarea unui oraș renumit în întreaga lume pentru operele de artă, podurile și canalele sale.

În 2024, această taxă plătibilă online va viza doar maximum treizeci de zile în care numărul de turiști este în mod tradițional mai mare. De îndată ce UNESCO a anunțat că Veneția a scăpat de clasificarea infamă, ministrul italian al Culturii, Gennaro Sangiuliano, s-a grăbit să salute pe X (fostul Twitter) „o victorie a Italiei și a bunului simț”.

Veneția, însă, nu este definitiv scoasă din schemă:

„Comitetul și-a reiterat îngrijorarea cu privire la provocările semnificative care rămân de întâmpinat pentru conservarea adecvată a sitului, în special legate de turismul de masă, proiectele de dezvoltare și perturbările climatice. El consideră că trebuie făcute progrese suplimentare”.

Turismul va deveni un lux

Comitetul a mai solicitat Italiei „să invite o misiune de consiliere din partea Centrului Patrimoniului Mondial (…) și să prezinte un raport până la 1 februarie 2024, pentru ca starea de conservare a sitului să fie examinată din nou la cea de-a 46-a sesiune a comitetului. în vara anului 2024”.

Cu toate acestea, la sfârșitul lunii iulie, UNESCO a recomandat clasificarea Veneției „în pericol”, oraşul fiind o bijuterie amenințată de prea mult turism și încălzirea globală, din cauza măsurilor „insuficiente” luate în Italia pentru a combate deteriorarea acestui sit.

Ani de zile, Veneția a amânat luarea de măsuri drastice, în special stabilirea rezervărilor obligatorii și a cotei privind numărul de intrări pentru a stopa valul de milioane de turiști în centrul istoric suprasaturat.

Ecologismul distruge turismul

Experții UNESCO estimaseră că „dezvoltarea continuă (a Veneției), impactul schimbărilor climatice și turismul de masă” amenințau să „cauzeze modificări ireversibile ale valorii universale excepționale a proprietății”.

Veneția, un oraș insular fondat în secolul al V-lea și care a devenit o mare putere maritimă în secolul al X-lea, se întinde pe 118 insulițe. Acest sit excepțional a fost inclus ca Patrimoniu Mondial de către UNESCO în 1987. Serenissima este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume.

La vârf de frecvență, 100.000 de turiști dorm acolo, pe lângă zeci de mii de vizitatori zilnici. În comparație cu cei aproximativ 50.000 de locuitori ai centrului orașului, care continuă să se depopuleze.

(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR)

Ne puteți urmări și pe Google News