Veneţia a pus gând rău turiștilor. Decizia autorităților îi pune pe fugă

Veneţia a pus gând rău turiștilor. Decizia autorităților îi pune pe fugă Sursa foto: Dreamstime.com

Veneția introduce taxa de intrare pentru turişti. Toate persoanele de peste 14 ani vor trebui s-o plătească, potrivit deciziei comitetului municipal.

Veneţia, care riscă în fiecare an să ajungă pe lista neagră a Unesco din cauza proastei protecții a frumuseților sale, încearcă să ia măsuri, limitând turismul de masă, scrie Il Fatto Quotidiano.

Veneţia introduce taxa de intrare

Au trecut aproape cinci ani de când o modificare a legii bugetului din 2019 a autorizat municipalitatea din Veneția să perceapă o taxă de intrare pentru turiști.

După anunţuri, aprobări, teste, amânări şi discuţii interminabile, se pare că acum, primarul Luigi Brugnaro este capabil să implementeze, chiar dacă experimental, taxa care ar trebui să permită finanţelor municipale să facă faţă cheltuielilor mari ale turismului de masă pentru serviciile publice, reglementând în acelaşi timp sosirile și plecările.

Ne puteți urmări și pe Google News

Consiliul municipal a aprobat rezoluția de introducere a „Regulamentului pentru stabilirea și reglementarea taxei de acces, cu sau fără transportator, în Orașul Antic al Municipiului Veneția și în celelalte insule mai mici ale Lagunei”.

Cât costă taxa pentru turiști, la Veneția

Deocamdată, taxa este de 5 euro de persoană. Documentul trece acum la comisiile competente și va fi discutat în consiliul orășenesc, pentru aprobare, pe 12 septembrie.

Prevederea stabilește liniile directoare ale sistemului de management al fluxului, prevăzând excluderi, scutiri, controale și sancțiuni, prin utilizarea unei platforme multicanal și multilingve. Scopul este de a descuraja turismul zilnic în anumite perioade ale anului care coincid cu cele mai critice situații.

Din acest motiv, experimentarea pe parcursul anului 2024 se va desfășura doar pe o perioadă de 30 de zile, care vor fi definite cu un calendar special. În principiu, perioadele vor coincide cu punţile de primăvară și weekendurile de vară.

Taxa din Veneția ar putea crește

Votul consiliului stabilește că taxa de acces de 5 euro (în viitor, cifra se poate modifica) trebuie plătită de fiecare persoană de peste 14 ani care intră în orașul lagunar, cu excepția categoriilor care beneficiază de excluderi și scutiri. Chestiunea îi va afecta în principal pe vizitatori de o zi, care nu rămân peste noapte.

Rezidenți ai municipiului Veneția, lucrători (angajați sau lucrători pe cont propriu), inclusiv navetiști, studenți ai școlilor și universităților cu sediul în oraș sau pe insule, membri ai familiilor celor care au plătit Imu în orașul Veneția.

Vor fi scutiţi de plată vizitatorii cazați în unitățile din raza municipală (e vorba de turiștii care ramân în oraş şi peste noapte), toți rezidenții din regiunea Veneto, cei care merg la Veneția pentru că au nevoie de tratament, participanții la competiții sportive, forțele de ordine în serviciu şi rudele până la gradul al treilea al rezidenţilor.

Ulterior, pe lângă calendar, vor fi stabilite şi o serie de prevederi specifice, precum scutirea pentru toate insulele mai mici ale lagunei și intervalele orare pentru valabilitatea contribuției. Suma va fi stabilită inițial la 5 euro. O rezoluție va defini şi procedurile de rezervare obligatorie pentru unele categorii scutite. De exemplu, toți rezidenții din regiunea Veneto nu vor plăti, dar vor trebui să rezerve pe un portal special.

Veneția, pregătită pentru critici

Consilierul pentru turism Simone Venturini explică: „Ne-am impus ca un precursor la nivel global, conștienți de urgența de a găsi un nou echilibru între drepturile celor care locuiesc, studiază sau lucrează în Veneția și ale celor care vizitează orașul.

Din acest motiv, în anumite perioade și în anumite zile este necesar un management inovator al fluxului, capabil să pună capăt turismului zilnic”.

Cum va reacţiona junta în fața criticilor? „Suntem conștienți că vom întâmpina probleme și obstacole. Nimeni nu ne-a arătat drumul până acum, pur şi simplu îl urmăm. Orașul va rămâne mereu deschis tuturor. De fapt, rezervarea nu este un instrument de strângere de numerar (într-adevăr, va permite doar acoperirea costurilor sistemului), ci va garanta rezidenților o calitate mai bună a vieții”.

Consilierul pentru buget, Michele Zuin, a adăugat: „Mesajul pe care vrem să-l transmitem este că Veneția este accesibilă, deschisă, însă vizitatorii trebuie să înțeleagă că este nevoie de planificare pentru a gestiona mai bine echilibrul dintre turişti şi rezidenţi”.

(Articol de Giuseppe Pietrobelli, Traducerea Cătălina Păunel, RADOR)