Un renumit oraș le taie cheful turiștilor. Taxa care alungă vizitatorii
- Cristian Raducanu
- 5 septembrie 2023, 23:30
Municipalitatea din Veneția plănuiește să introducă o taxă similară cu cea pe care o plăteau șoferii în Mamaia, în timpul primarului Radu Mazăre. E adevărat că Mamaia nu se compară cu Veneția dar nici leul cu moneda europeană.
Astfel, turișii aflați în Veneția doar pentru o zi ar putea scoate din buzunar o taxă de cinci euro. Motivul pentru care am putea plăti o astfel de taxă constă în faptul că autoritățile vor să gestioneze fluxul mare de turiști .
Taxa va fi aplicată în mod experimental începând cu anul viitor. În primă fază pentru o perioadă de 30 de zile. Cel mai probabil se va aplica în weekendurile de vară, când numărul turiștilor este la vârf. Toți vizitatorii, mai puțin copii cu vârsta de până în 14 ani vor trebui să o plătească.
Turiștii aflați în Veneția ar putea plăti o taxă în plus de 5 euro
Scopul a fost acela de a găsi "un nou echilibru între drepturile celor care locuiesc, studiază sau lucrează în Veneția și cele ale celor care vizitează orașul", a explicat consilierul pentru turism, Simone Venturini.
Oficialul venețian a mai declarat că taxa nu trebuie înțeleasă ca o măsură pentru a face bani. Suma rezultată acoperă doar costurile de administrare a sistemului.
În ultimii ani, autoritățile s-au gândit cum să se gestioneze mai bine numărul mare de turiști. Dar, au fost prezentate puține idei concrete. Sistemul integrat de care vorbea consilerul Venturini este menit să gestioneze mai bine fluxurile turistice. Nu neaparat să facă bani. Reprezintă mai degrabă un stimulent pentru un turism mai ordonat.
Cum argumentează autoritățile din Veneția
Veniturile obținute din taxa de intrare vor fi folosite în primul rând pentru a plăti costurile de introducere a sistemului și apoi pentru a reduce facturile TARI ale rezidenților (o taxă municipală pe costul eliminării deșeurilor menajere). Stabilirea unor limite de intrare la anumite ore poate fi necesară, dar acest lucru nu înseamnă închiderea orașului.
Veneția va rămâne întotdeauna deschisă pentru toată lumea. Cu toate acestea, credem că vizitarea ei este mai frumoasă, mai liniștită și mai sigură dacă oamenii își fac rezervări din timp. De asemenea, astfel de măsuri vor permite locuitorilor să își experimenteze mai bine orașul.
Turiștii sunt mult mai numeroși decât cei 50.000 de venețieni
Datele exacte ale planului și modul în care acesta va fi gestionat vor fi stabilite după aprobarea ședința consiliului, de săptămâna viitoare. Planul, propus pentru prima dată în 2019, a fost amânat inițial din cauza COVID-19, care a ținut turiștii departe, și mai târziu din motive tehnice și procedurale.
Între timp, vizitatorii au umplut din nou canalele și străduțele din Veneția. Străinii fiind adesea mult mai numeroși decât cei aproximativ 50.000 de locuitori din centrul orașului, copleșind aleile sale înguste.
Turismul excesiv a fost de mult timp o problemă pentru fragilul oraș lagunar. În luna iulie, experții UNESCO au recomandat ca Veneția și laguna sa să fie adăugate pe lista Patrimoniului Mondial în pericol. Experții sunt de părere că Italia nu face suficiente eforturi pentru a proteja orașul de impactul schimbărilor climatice și al turismului de masă.