Stațiunea care renaște văzând cu ochii. Ar putea intra în patrimoniul UNESCO. Video

Stațiunea care renaște văzând cu ochii. Ar putea intra în patrimoniul UNESCO. VideoSursă foto: Arhivă EVZ

O stațiune din România, cândva celebră, renaște văzând cu ochii. Renumită pentru centrul său termal antic, unic în lume, dar și pentru curele termale, este stațiunea ideală pentru un sejur de cateva zile.

Stațiunea Geoagiu Băi din județul Hunedoara renaște de la un an la altul. Și este o propunere atrăgătoare pentru mulți români. Pe lângă bazinele cu apă termală, aceasta oferă vizitatorilor zeci de obiective istorice de patrimoniu, splendide obiective turistice, dar și zone protejate.

Localitatea este situată la confluența cursului inferior al râului Geoagiu cu râul Mureș, într-o depresiune formată din ultimele ramificație ale Munților Metaliferi.

Bisericuța din piatră veche de un mileniu

Perla stațiunii sunt băile romane din apropierea complexului de băi termale de la Geoagiu Băi, apoi drumul roman și Castrul de la Cigmău. Două izvoare termale, izvorul numărul 1 “Tămăduirea”, cu apă oligominerală, și izvorul numărul 6 “Roman”, cu apă bicarbonată, calcică și hipononă, fac parte din patrimoniul stațiunii.

Capela romanică sau rotonda din Geoagiu este o biserică rotundă remarcabilă prin dimensiunile ei miniaturale. Este considerată una dintre cele mai vechi biserici din piatră din România.

Geoagiu Băi, băi termale, Hunedoara

Bisericuța de piatră are o mie de ani

Rotonda a fost clădită acum 1000 de ani din cărămidă romană refolosită, precum și din piatră de râu. Este unica rotondă din țară încă funcțională, și în plus poate fi vizitată. Dacă doriți să admirați arhitectura religioasă ortodoxă veche a zonei, vă puteți îndrepta atenția către bisericile “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitățile Băcâia și Bozeș, dar și către biserica ortodoxă din orașul Geoagiu.

Centru termal antic unic, propus pe lista UNESCO

Băile Termale Romane (Germisara) au o vechime de circa două milenii, iar în Antichitate, locul era un așezământ de lux, rezervat bogaţilor.

Centrul termal antic din Geoagiu Băi

Gemisara, centrul roman antic din Geoagiu Băi, a fost propus pe lista UNESCO

Centrul termal antic din Geoagiu-Băi este unic în lume, apreciază specialiștii, prin modul său de organizare și prin felul în care au fost organizate bazinele, precum și prin inventarul mobil. Obiectivul a fost propus pentru includerea în patrimoniul UNESCO.

Izvorul termal a fost folosit de către daci înainte de cucerirea romană, însă ulterior acesteia romanii au modificat bazinul construind o rețea de tuburi de teracotă. Aici au fost descoperite mai multe plăcuțe votive din aur care aduceau slavă pentru vindecările miraculoase survenite în urma tratamentului cu ape termale din stațiune.

Peșteri misterioase și peisaje de vis

Alte obiectivele turistice includ spectaculoasa cascadă Clocota, cu o înălțime de 20 de metri, despre care se spune că este una dintre cele mai frumoase din țară, dar și Grota Haiducilor, unde legenda spune că ar fi îngropată o comoară. Pentru drumeții de o zi se pot include în traseu Peștera Prăbușită din Cigmău și Peștera Zidită din satul Mada.

Cascada Clocota, Geoagiu Băi, Hunedoara

Cascada Clocota

Dacă optați pentru Peștera Zidită este bine să vă informați anterior, întrucât aici există o colonie de lilieci care nu trebuie deranjați în anumite perioade ale anului. Dacă sunteți amatori de explorare și cățărări. în apropiere se află Cheile Măzii și Cheile Cibului.

Castrul militar de la Cetatea Urieșilor

Foarte aproape de Cigmău, pe malul drept al Mureșului, există un castru militar roman de pază și apărare între Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Apulum (Alba-Iulia de astăzi). Este inclus pe traseul denumit astăzi Drumul Aurului, către Săcărâmb și Alburnus Maior (actuala Roșia Montană).

Aici există și o așezare fortificată din perioada dacică. Garnizoana care apăra castrul și zona se numea Numerus Singulatorium Peditum Britannicianorum, și cuprindea o clădire a comandamentului (“principia”, în latină), clădiri din lemn și două grânare (“horreum”). Accesul la acest castru este marcat printr-un indicator turistic, potrivit GoHunedoara.com.

Sursa foto: GoHunedoara.com

Ne puteți urmări și pe Google News