Evenimentul Zilei > International > Turcia, groapa Glina a Europei. Erdogan, invins de mafia deșeurilor
Turcia, groapa Glina a Europei. Erdogan, invins de mafia deșeurilor

Turcia, groapa Glina a Europei. Erdogan, invins de mafia deșeurilor

Organizațiile de mediu denunță faptul că afacerea deșeurilor importate de Turcia este legată de crima organizată. „Este o situație periculoasă”, au declarat reprezentanții Greenpeace.

Zeci de voluntari coboară de pe un deal pentru a ajunge pe plaja Madame Martha Koyu din Burgazada, aflată pe una  din cele nouă insule mici împrăștiate în largul coastei de sud a Istanbulului.

Se pregătesc să strângă pungile și sticlele de plastic, cutiile de bere și chiștoacele care poluează plaja altfel frumoasă.

Acțiunea voluntarilor este un semn al nemulțumirii în creștere a turcilor în fața poluării cu deșeuri în această țară, agravată de noul rol al Turciei ca depozit al deșeurilor europene.

Decizia Chinei de a interzice majoritatea importurilor de gunoi mondial, în urmă cu doi ani, a provocat haos în comerțul mondial cu deșeuri. China absorbea 45% din deșeurile de plastic la nivel mondial din 1992.

Inițial, o mare parte din deșeurile direcționate către China au ajuns în sud-estul Asiei dar majoritatea țărilor din zonă și-au închis rapid granițele.

Acest lucru a făcut din Turcia destinația preferată pentru exportatorii europeni de deșeuri.

Anul trecut, Turcia a primit 11,4 milioane de tone de deșeuri din țările UE, de trei ori mai mult decât în ​​2004, potrivit datelor Eurostat.

„Nu știm nici măcar ce procent din deșeurile importate sunt de fapt reciclate, incinerate sau stocate în depozitele de deșeuri”, a declarat Nihan Temiz Ataș, manager de proiect  la Greenpeace Mediterranean.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE