Evenimentul Zilei > Monden > Veneția este pe cale de dispariție. Ședință de urgență convocată de UNESCO
Veneția este pe cale de dispariție. Ședință de urgență convocată de UNESCO

Veneția este pe cale de dispariție. Ședință de urgență convocată de UNESCO

Agenția ONU care se ocupă de patrimoniul de artă a declarat că va examina propunerea de a considera Veneția pe cale de dispariție, dacă orașul nu va interzice navele de croazieră care acostează acolo. 

UNESCO a declarat că va discuta această problemă în sesiunea plenară din 16-31 iulie. Dacă propunerea va fi aprobată, organizația ar putea cere acțiuni din partea guvernului italian, până în februarie 2022. UNESCO a avertizat că va fi foarte periculos pentru Veneția să mai supraviețuiască, dacă orașul nu va interzice permanent navele de croazieră.

Probleme provocate de navele mari

La începutul lunii iunie, venețienii au fost luați prin surprindere atunci când o navă de croazieră a navigat spre oraș, pentru prima dată de când a început pandemia Covid, în ciuda unui anunț din partea guvernului italian, că navele vor fi interzise în centrul istoric. Planul era ca navele să fie redirecționate către portul industrial Marghera, timp în care se făceau planuri pentru construirea unui terminal de croazieră, în afara orașului.

Decretul a fost aprobat de Parlamentul italian în aprilie, însă vor fi necesare lucrări majore de infrastructură pentru a face posibilă redirecționarea navelor de croazieră către portul Marghera. Între timp, singura modalitate prin care navele pot intra în Veneția, este prin canalul Giudecca, unde în iunie 2019, o navă cu 13 punți, operată de MSC, s-a lovit de un debarcader, rănind cinci persoane.

Artiștii susțin rezolvarea problemei

„Este nevoie de o soluție pe termen lung”, a declarat UNESCO. „O soluție care va împiedica accesul total pentru Veneția, redirecționând navele către porturi mai adecvate din zonă.”

„Din păcate, decizia UNESCO a fost lăsată în aer de ceva timp”, a spus ministrul italian al culturii, Dario Franceschini. „Punerea Veneției pe lista orașelor pe cale de dispariție ar fi o problemă serioasă pentru țara noastră. Nu mai este timp de pierdut. Un pas important a fost făcut prin ultimul decret, însă trebuie să facem mai mult pentru a preveni trecerea navelor mari prin canalul Giudecca”, a adăugat el.

Persoane celebre, precum Mick Jagger și Tilda Swinton, au semnat recent o scrisoare, prin care cer Romei să ia măsuri imediate în vederea protejării Veneției.