Vedetele Ligii I EȘUEAZĂ atunci când pleacă din România. Jucătorii care au devemit anonimi atunci când au luat contact cu fotbalul din afară
- Andrei Călin
- 25 iulie 2016, 00:15
Constantin Budescu, unul dintre cei mai în vogă fotbaliști români din ultimii ani, s-a transferat cu mare tam-tam în liga a doua chineză. După o jumătate de an, atacantul a revenit în România și negociază cu Astra Giurgiu, echipa de la care a plecat în iarnă. Budescu este ultimul intrat pe lista jucătorilor care au fost vedete în campionatul intern, dar au devenit anonimi în fotbalul extern.
Constantin Budescu a ținut capul de afiș în iarnă, datorită transferului în China. Jucătorul Astrei Giurgiu a semnat cu echipa Dalian Yifang, din liga a doua chineză, deși părea că poate mult mai mult din punct de vedere profesional. Atacantul a ales să joace în Asia, pentru un salariu de 1 milion de euro pe an, plus 500.000 de euro la semnătură. Budescu a ieșit din vederile echipei naționale și a pierdut timpul la chinezi, pentru că în afară de bani nu s-a ales cu nimic. În această vară, jucătorul s-a întors în România și a declarat că așteaptă o ofertă de la Astra, ca să revină în Liga I. Interesată de „Sărmăluță” este și Steaua, după cum a anunțat patronul Gigi Becali.
Budescu face parte din grupul jucătorilor români care au impresionat în modestul campionat intern, dar care n-au reușit să facă față în fotbalul extern. În ultimii ani, românii nu s-au mai impus la cluburi mediocre din Italia, Spania sau Turcia, dovedind că Liga I funcționează la un nivel mai mult decât modest. Ofertele primite de jucătorii Stelei au fost întotdeauna foarte mediatizate. Atunci când s-au concretizat, transferurile au fost dezamăgitoare pentru cei implicați. Despre Vlad Chiricheș s-a spus că este noul Gică Popescu, dar cariera fundașului, după despărțirea de gruparea „roș-albastră”, n-a fost una spectaculoasă. Internaționalul a ajuns la Tottenham, în 2013, a bătut pasul pe loc, și-a atras antipatia fanilor, după gafe copilărești, și a fost vândut la Napoli, în 2015. Aici joacă extrem de rar și n-a reușit să se impună printre titulari.
Din 2014, de când a plecat de la Steaua, Florin Gardoș n-a jucat pentru Southampton, decât 14 partide. Fundașul central are șu scuza accidentărilor grave și la 27 de ani, mai are timp să confirme într-unul dintre cele mai puternice campionate din lume. Între timp, fotbalistul a pierdut contactul cu echipa națională.
Alexandru Bourceanu a atins vârful de formă în perioada 2011-2014, atunci când a îmbrăcat tricoul Stelei. Ajuns în Turcia, la Trabzonspor, mijlocașul nu s-a acomodat și a apărtut rar în primul „unsprezece”. A revenit la echipa „roș-albastră”, sub formă de împrumut, apoi a revenit definitiv în România.
Raul Rusescu a fost timp de doi ani cel mai în formă atacant român, iar golurile sale s-au dovedit decisive pentru Steaua. În 2013, jucătorul a prins un transfer important, la FC Sevilla. Nu s-a putut impune la gruparea andaluză și n-a fost pe placul antrenorului Unai Emery. A fost împrumutat la Braga, în Portugalia, în a doua parte a sezonului 2013-2014, apoi a revenit la Steaua, tot sub formă de împrumut. În prezent, este legitimat la Osmanlispor, o echipă modestă din Turcia, unde nici nu impresionează, dar nici nu dezamăgește.
După câteva sezoane în care a fost cel mai bun om al echipei Dinamo, Gabi Torje a semnat cu italienii de la Udinese, în 2011. Nu s-a integrat în Serie A și a fost dat sub formă de împrumut la Granada, Espanyol, Konyaspor și Osmanlispor. Obosiți să mai așteptea confirmarea românului, italienii l-au vândut, în această vară, în Rusia, la Terek Groznîi.
Marius Alexe a fost și el unul dintre jucătorii de la care s-a așteptat foarte mult, dar la 26 de ani, fostul dinamovist pare că nu-și mai poate reveni. Plecat din Ștefan cel Mare, la Sassuolo, în 2013, sub formă de împrumut, jucătorul nu s-a impus la un club mediu din Serie A și a mai avut și ghinionul să se accidenteze. A revenit la Dinamo, apoi a plecat în Turcia, la Karabukspor, o echipă modestă, la care joacă și în prezent.
Gicu Grozav a intrat la un moment dat în circuitul echipei naționale și părea să aibă o carieră în continuă ascensiune. Plecat în urmă cu trei ani, de la Petrolul la Terek Groznîi, vârful a jucat sporadic, doar 24 de meciuri, în campionatul Rusiei, și a marcat de două ori. A fost trimis să joace la Dinamo, dar n-a mai impresionat așa cum o făcuse în tricoul Petrolului. La 25 de ani, Gicu pare că a ieșit total din fotbal.
În 2012, la 18 ani, un portar necunosct în România, Laurențiu Brădescu, a fost transferat de Juventus Torino, de la Râmnicu Vâlcea. Goalkeeperul nu avea cum să se impună la gruparea piemonteză, dar n-a putut să devină titular la Juve Stabia, Lanciano, Haladas (Ungaria) sau Omonia Nicosia (Cipru). În disperare de cauză, torinezii l-au trimis în această vară, la Dinamo.