Vedeta Sergiu Voloc s-a bătut cu vecinii beți turtă! A ajuns a patra oară pe banca acuzaţilor. Foto&Video Exclusiv

Vedeta Sergiu Voloc s-a bătut cu vecinii beți turtă! A ajuns a patra oară pe banca acuzaţilor. Foto&Video Exclusiv Sergiu Voloc / Sursa foto: EvZ

Actorul Sergiu Voloc este un nume notoriu în cinematografia moldovenească, deşi a reuşit să ajungă o vedetă prin roluri de scurtmetraj şi roluri secundare.

Vedeta din Moldova, noi probleme, exclusiv. Sergiu Voloc este recunoscut în stradă de simplii trecători, care vor să-i strângă mâna şi să facă cu el un selfie. Dar, dincolo de rolurile de succes, Sergiu Voloc este cunoscut şi pentru nonconformismul său, care a dus la multe conflicte cu forțele de ordine. Cam ca Gigi Becali, în vremurile din tinerețe.

Vedeta Sergiu Voloc luptă cu „mentalitățile sovietice”

Actorul sparge stereotipurile, pe care el le numeşte „rămăşiţe sovietice” tare rusești. Susţine că nu vrea să se supună unor reguli care nu fac decât să suprime libertatea de gândire şi demnitatea umană a individului.

Sergiu Voloc este apreciat de moldovenii dintre Nistru şi Prut nu doar pentru talentul actoricesc. Ci şi pentru curajul cu care se opune sistemului. Acum Sergiu Voloc a ajuns pentru a patra oară pe banca acuzaţilor. Dar învinuirile care îi sunt aduse sunt cu mult mai grele decât cele anterioare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sergiu Voloc, învinuit de agresiune

Actorul este învinuit de „vătămarea intenţionată medie a integrităţii corporale sau a sănătăţii, care nu este periculoasă pentru viaţă”. Infracţiunea se pedepseşte cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 5 ani.

Actorul spune că a intrat în conflict cu vecinii săi, tot actori, care „o dau în beţii toată noaptea” şi nu poate dormi din cauza lor.

„M-am adresat în repetate rânduri la poliţie, dar n-au făcut nimic. Le făceam vecinilor observaţie, dar ei făceau mai multă gălăgie. Am fost provocat la bătaie când m-am dus să le fac observaţie. Ei primii m-au atacat”, a declarat Voloc pentru EvZ.

Din păcate, echipa noastră nu a reuşit să vorbească cu partea vătămată. Aceasta nu s-a prezentat nici la o şedinţă de judecată.

Sergiu Voloc în filmul „La limita de jos a cerului” / sursa foto: captură video

Vedeta, în conflict cu procurorul şi judecătorul

Sergiu Voloc a solicitat din start recuzarea judecătorului Arina Ialanji pe motiv că nu are încredere, după ce a citit anchetele jurnalistice despre aceasta. Cererea de recuzare i-a fost respinsă.

La următoarea şedinţă, procurorul Olesea Botezat a declarat că a telefonat la Inspectoratul de Poliţie Botanica şi nu i s-a confirmat că Voloc şi-a denunţat vecinii. Iar judecătoarea a luat act de declaraţia procurorului.

Aceasta l-a scos din sărite pe Voloc. Actorul s-a aprins, a ridicat vocea, învinuind instanţa şi procurorul că îl provoacă intenţionat ca să-l bage cu orice preţ la închisoare. Apoi a ieşit din sala de judecată, trântind uşa.

Primele condamnări ale actorului

Prima condamnare Sergiu Voloc a primit-o cu 20 de ani în urmă, pe când avea doar 20 de ani. Artistul a fost găsit vinovat de Judecătoria Buiucani de circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor, fără scop de înstrăinare. Sergiu Voloc, pe atunci student, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendarea executării pe un termen de 2 ani.

„A fost un dosar fabricat. Am fost torturat două zile în subsolul poliţiei de la Sculeanca, pentru că am fumat un joint. Iniţial mă judecaseră administrativ şi mi-au dat drumul acasă. Iar peste zece zile am fost chemat în judecată, precum că au găsit la mine 078 g de marijuana. O înscenare, mulţi studenţi au păţit asta în acea perioadă”, a spus actorul.

În 2013, actorul a fost pedepsit penal cu o amendă de 11.000 lei (570 euro) pentru că a refuzat testarea alcoolscopică şi examenul medical în vederea stabilirii stării de ebrietate, la cererea poliţiştilor care l-au suspectat că era în stare de ebrietate. Atunci Sergiu a fost lipsit de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de 3 ani.

„În 2012, de ziua “victoriei”, cei de la poliţia rutieră aveau un plan serios de a-mi incrimina că am fost beat. Eu i-am rugat să mă ducă la dispensar pentru verificări. Iar ei mă convingeau să fac expertiza la ei. Am refuzat pe motiv de neîncredere în poliţişti şi medicul poliţist. M-au trimis în judecată pe caz penal. Dar după un an judecătorul Braşoveanu m-a scos de sub învinuire penală la contravenţional.

Nu erau dovezi şi martori, nu s-a prezentat nimeni de la poliţie sau anchetă. Procuroarea Diana Ocrain a contestat, iar curtea de apel, cu doamna Liliana Catan, m-a condamnat penal cu privarea de permis pe 3 ani şi amendă de 11000 de lei”, a comentat ulterior artistul ce de a treia condamnare.

Sergiu Voloc în instanţă / Sursa foto: EvZ

Cum a scăpat de a treia condamnare

Sergiu Voloc a fost pe punctul de a mai avea o condamnare în cazier. Pe 7 martie 2014, Sergiu a fost surprins de camerele de luat vederi cum a lovit în mai multe uși de la Curtea Supremă de Justiţie.

Potrivit serviciului de presă al CSJ, sub pretextul că doreşte să intre în Biroul de audienţă şi ingnorând somațiile angajaţilor ÎS „Servicii Pază” Sergiu Voloc a pătruns în spaţiile instanţei restricţionate pentru accesul publicului. Motivul care l-a nemulțumit pe Sergiu Voloc a fost decizia CSJ din 12 februarie 2014, prin care a fost menţinută sentinţa Curţii de Apel din 2013. Serviciile de presă au făcut publice imaginile în care actorul loveşte cu pumnii în uşi. Iar poliţiştii i-au intentat dosar penal pentru huliganism. La 1 iulie 2015, Voloc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pe un termen de probă de patru ani. Iar Curtea de Apel a menţinut sentinţa.

Condamnarea actorului a provocat nemulţumirea societății civile. În susținerea acestuia a fost format un grup online, activiştii civici au făcut proteste. Iar organizaţia Amnesty International Moldova a emis o declarație în care afirma că sentința dictată lui Sergiu Voloc este „o ruşine a Justiţiei moldoveneşti”.

În ianuarie 2016, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) l-a achitat pe Voloc, sentinţa devenind irevocabilă. „Am un vis: să se reformeze cu adevărat Justiția!”, a scris vedeta pe pagina sa de Facebook după ce a aflat că a fost achitat.

După ce acest a fost făcut public, Sergiu Voloc a fost contactat pentru un rol de un producător englez.

Sergiu Voloc şi Maia Sandu, la secţia de votare / Sursa foto: Sergiu Voloc

Sergiu Voloc şi evenimentele din 7 aprile 2009

Vedeta a fost printre tinerii de la protestele anticomuniste din 7 aprilie 2009. Toţi care îl cunoşteau au rămas uimiţi când după o lună de la proteste, la un post de televiziune, afiliat guvernării comuniste de atunci, a fost difuzată o înregistrare video în care artistul îşi exprima regretul pentru participarea la proteste şi îşi cerea scuze de la conducerea ţării.

Peste o zi, Voloc a apărut în altă înregistrare video, în care a spus că a fost ţinut flămând şi ameninţat cu moartea de poliţişti ca să facă declaraţia.

„Vânătoarea a început chiar în seara de 7 aprilie 2009. Am fost telefonat de o rudă de-a mea din poliție, care mi-a spus să fug imediat de la proteste și să mă ascund. El aflase că pe numele meu era deschis deja un dosar penal și că urma să fiu reținut.

Atunci am avut noroc de Savatie Baștovoi, pe care l-am cunoscut în aceeaşi zi și care m-a ajutat să dispar. M-a dus în casa unui cunoscut de-al lui din Cantemir, unde nu era nimeni. M-a lăsat cu frigiderul plin și mi-a spus să nu ies deloc din casă.

Peste vreo săptămână, am vorbit la telefon cu mama, care fusese informată că eu aș fi anunțat în căutare internațională. N-am ieșit din ascunziș vreme de o lună, până când am auzit la TV că Voronin i-a amnistiat pe toți protestatarii.

M-am întors în Chișinău și, într-o seară, treceam pe lângă clădirea Guvernului, când am fost reținut. M-au dus la comisariatul de poliție Râșcani, unde îmi cereau să semnez nişte acte dintr-un dosar penal cu privire la huliganism cu tentativă de lovitură de stat. Am refuzat și ei au început să mă amenințe. Îmi spuneau că mă vor băga într-un sac și mă vor azvârli în iazul de la Ghidighici”, a povestit actorul.

Răzbunarea poliţiştilor pe vedeta

„Imediat cum m-au eliberat, m-am dus la două televiziuni și le-am demascat proiectul poliţiştilor. Am spus că cei care apar la NIT şi regretă că au protestat sunt constrânși s-o facă. De atunci au început intimidările asupra mea”, a comunicat ulterior vedeta.

Actorul s-a angajat la un post de televiziune. Prezenta o emisiunea de la care îi ironiza pe poliţişti.

„ Cel mai tare i-a deranjat un clip de-al meu anticorupţie, în care un polițist mănâncă bani. De atunci, de fiecare dată când mă intercalam cu vre-un polițist, mi se spunea: „Lasă, măi Voloc, că totuna ai să ne nimerești tu nouă, nu uita!”.

Iar în 2012, după ce am făcut cu Alexandru Vakulovski o emisiune despre polițiști, unde i-am făcut cu ou şi cu oţet, mă aflam într-o zi la volan şi m-au oprit. Nu poliția rutieră m-a oprit. Dar cei de la 902. Ziceau că-s beat şi mă invitau să trec expertiza medicală la alcoolemie la sectorul de poliție, deși eu insistam să mergem la Dispensarul Narcologic”, a spus actorul.

La 7 februarie 2022, Sergiu Voloc a fost reţinut în plină zi de poliţie chiar în centru capitalei. Poliţiştii au declarat într-un comunicat că au intervenit după ce au observat un bărbat care avea un comportament agresiv. Forțele de ordine susțineau că actorul a aruncat pe jos un pachețel de tip zip-lock care s-a dovedit că conținea o substanță necunoscută de culoare verzuie asemănătoare drogurilor. La fața locului a fost solicitată grupa operativă a IP Buiucani care a ridicat pachețelul pentru expertizare.

„Nu știu care a fost scopul și care este motivul de a mă defăima. Eu pot să vă spun că duc o viață normală, sunt un șomer de rând în țara asta. Care nu s-a ocupat nici în jumate pentru mine, cât m-am ocupat eu pentru dânsa. Eu sunt curat și nevinovat. Iar fotografiile care le-ați văzut pe internet… după cum ați văzut nu-mi aparțin mie. Nu știu. Acolo era și presa. Mi se pare că e prea suspect ca carabinierii să vină tot cu presă și să nu găsească nimic. Nu am fost percheziționat până la urmă”, a conchis Voloc.

 

Sergiu Voloc, reţinut pentru că ar fi avut un pacheţel cu marijuana / Sursa foto: realitatea md

„Ei nu vor vorbi niciodată pentru EvZ !”

Sergiu Voloc a declarat pentru EvZ că sistemul de justiţie al Republicii Moldova rămâne unul corupt şi se bazează principiile justiţiei din fosta Uniune Sovietică.

Vedeta susţine că cetăţeanul Republicii Moldova este fără şanse dacă ajunge să fie învinuit în justiţia moldovenească.

„Poliţia face ca o parte din societate să provoace o altă parte, liniştită, a societăţi. Noi nu avem de a face cu un clan mafiot, cu un Pablo Escobar. Noi ne confruntăm aici cu instituţiile de drept, care trebuie să ne apere, dar nu să atenteze la securitatea statului”, ne-a declarat artistul.

Voloc a mai spus că este nevoit să facă activism social pe lângă actorie. Pentru că cetăţenii trebuie educaţi ca să-şi apere drepturile şi să nu rămână sclavii unui sistem putred.

Pe de altă parte, actorul consideră că reprezentanţii sistemului sunt laşi şi pot fi tari doar faţă de cetăţeanul ajuns în dificultate. „Ei niciodată nu vor vorbi pentru EvZ şi nici pentru o altă instituţie de presă. Ei se tem!”, a conchis Sergiu Voloc.