Vecinii României, pe picior de război! Cum vrea să-și ascundă Putin intențiile imperiale
- Adrian Horeboiu
- 12 aprilie 2021, 10:07
Granița dintre Rusia și Ucraina este împânzită de soldați ruși. Casa Albă a intervenit spunând că un asemenea număr de soldați a fost prezent și în 2014 când a început războiul pentru Crimeea.
Kremlinul a declarat duminică că nu se îndreaptă spre război cu Ucraina, deoarece Rusia și-a sporit prezența militară la granița cu teritoriile de est ale Ucrainei.
În ultimele săptămâni, luptele s-au intensificat între armata ucraineană și separatiștii pro-ruși care controlează două regiuni din estul țării, ridicând îngrijorări cu privire la escaladarea majoră a conflictului de lungă durată.
"Desigur, nimeni nu intenționează să meargă spre război și, în general, nimeni nu acceptă posibilitatea unui astfel de război", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu televizat duminică.
"Nimeni nu vrea un război civli în Ucraina"
Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a adăugat că „nimeni nu vrea un război civil în Ucraina”.
Peskov a insistat că Moscova nu este implicată în conflict, adăugând totuși că Rusia „nu va rămâne indiferentă” față de soarta vorbitorilor de limbă rusă care trăiesc în regiunea devastată de conflict.
"Rusia depune toate eforturile posibile pentru a ajuta la rezolvarea acestui conflict. Și vom continua să explicăm acest lucru neobosit", a spus Peskov.
Ucraina a acuzat Rusia că a adunat mii de militari la frontierele sale nordice și estice, precum și pe peninsula Crimeea anexată.
Kremlinul nu a negat mișcările trupelor, dar a insistat că Moscova nu intenționează să amenințe pe nimeni.
Casa Albă este îngrijorată
Casa Albă a declarat săptămâna aceasta că numărul trupelor rusești la granița cu Ucraina este cel mai mare. Ultima dată când acestea s-au adunat într-un număr așa de ridicat a fost î n 2014, când conflictul a izbucnit după anexarea Crimeii de către Ucraina de către Rusia.
Luptele s-au calmat în 2020, odată cu încheierea unui acord de încetare a focului în iulie anul trecut, însă ciocnirile au început din nou de la începutul anului, fiecare parte învinuind pe cealaltă.
Joi, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a vizitat prima linie de est, vorbind cu soldații din tranșee.
Potrivit președintelui, 26 de soldați ucraineni au fost uciși din ianuarie, comparativ cu 50 în 2020.
Din 2014, conflictul din estul Ucrainei a provocat peste 13.000 de morți și a strămutat multe altele, în timp ce negocierile pentru un acord de pace durabil s-au blocat.