Evenimentul Zilei > International > Putin și-a pus cercetătorii la treabă. Rusia dezvoltă încă un vaccin împotriva COVID
Putin și-a pus cercetătorii la treabă. Rusia dezvoltă încă un vaccin împotriva COVID

Putin și-a pus cercetătorii la treabă. Rusia dezvoltă încă un vaccin împotriva COVID

Rusia lui Vladimir Putin dezvoltă un nou vaccin împotriva COVID-19 care va fi lansat pe piață în iarnă sau, cel mai târziu, în primăvara viitoare.

Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, și-a pus oamenii de știință la treabă. În prezent, Rusia dezvoltă încă un vaccin împotriva coronavirusului. Acesta va fi utilizat împreună cu celelalte trei aflate pe piață în acest moment.

Specialişti din cadrul Institutului de Cercetare Smotodinţev lucrează la un nou ser anti-COVID. Institutul se află în subordinea Ministerului rus al Sănătăţii care a făcut acest anunț.

Rezultate preliminare ale studiilor privind noul ser imunologic ar putea apărea în viitorul apropiat, a anunţat, sâmbătă, ministrul Sănătății Mihail Muraşko, potrivit tass.com.

„Institutul are potenţial ştiinţific mare. Astăzi, la acest institut este dezvoltat un alt vaccin împotriva coronavirusului. Aşteptăm primele rezultate preliminare în viitorul destul de apropiat”, a precizat ministrul Sănătăţii.

Vaccinul lui Putin va fi disponibil din iarnă

La rândul său, directorul institutului de Cercetare Smotodinţev, Dmitri Lioznov, a declarat că vaccinul este pentru uz intranazal și a fost realizat avându-se ca bază virusul gripal.

„Este o tehnologie similară ca la Sputnik V, dar în acest caz este folosit virusul gripal. Sperăm că efectul va fi la fel de bun ca și în cazul celorlalte  vaccinuri pe care le-am dezvoltat. Testele clinice ar trebui să aibă loc la toamnă, astfel încât vaccinul să fie disponibil la iarnă sau cel târziu în primăvara viitoare”, a afirmat Dmitri Lioznov.

Rusia a dezvoltat trei vaccinuri anti-COVID

Până în prezent, autoritățile rusești au raportat un număr de 4,6 milioane de cazuri de coronavirus şi peste 100.000 de decese cauzate de Covid-19.

În Rusia sunt înregistrate trei vaccinuri împotriva coronavirusului. Este vorba despre Sputnik V, Epivaccorona şi CoviVac. Toate cele trei vaccinuri se administrează în două doze, la fel ca și alte vaccinuri dezvoltate de companiile farmaceutice din Occident.

La Sputnik V, a doua doză, de rapel, se administrează la distanță de 21 de zile după prima. La vaccinul Epivaccorona, doza a doua se administează în termen de 14 – 21 de zile după prima. Iar la cel de-al doilea vaccin, CoviVac, cea de-a doua doză se administrează la un termen de 14 zile după prima.