Ochiul Dracului în Casa Domnului. Șocant: Vaticanul, cercetat pentru spălare de bani!

Ochiul Dracului în Casa Domnului. Șocant: Vaticanul, cercetat pentru spălare de bani!

Printre multe alte secrete despre Vatican se numără şi cele financiare care nu au fost niciodată transparente. 

Aşa cum se ştie Vaticanul este stat suveran cu o suprafaţă de 44 ha, unde se află şi sediu al Sfântului Scaun, ca administraţie a Bisericii Mondiale, care numără în prezent peste un miliard de credincioşi catolici, sunt două entităţi diferite şi autonome, unde trebuie să-şi finanţeze din resurse proprii personalul, întreţinerea clădirilor şi, în acelaşi timp, să acumuleze rezerve pentru vremuri grele.

În ulţimii ani au apărut în mass-media tot felul de informaţii cu privire la corupţia de la Vatican. În acest context, experţi în transparenţa financiară ai Consiliului Europei au sosit miercuri la Vatican, pentru realizarea unui audit al finanţelor Sfântului Scaun.

O echipă a comisiei MONEYVAL a Consiliului va evalua eficienţa măsurilor legislative şi instituţionale împotriva spălării de bani şi a finanţării terorismului, a anunţat Vaticanul.

Vaticanul doreşte să facă lumină cu privire la Banca sa

Statul papal doreşte să facă paşi importanţi în direcţia transparenţei, după decenii în care banca sa, Institutul pentru Lucrările Religiei (IOR), adeptă a secretului informaţiilor, a fost considerată un paradis al spălării de bani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vizita Moneyval are loc în contextul efectelor unui nou scandal financiar, provocat de demisia de săptămâna trecută a cardinalului italian Angelo Becciu. Acesta a fost de fapt concediat de Papa Francisc joia trecută, după ce a fost acuzat de deturnarea unui fond papal pentru acte de caritate către o cooperativă din Sardinia, condusă de fratele său. Cardinalul atrăsese deja atenţia printr-o afacere imobiliară costisitoare la Londra, pentru care nu a fost însă anchetat.

De anul trecut, procurorii Vaticanului au declanşat o anchetă asupra tranzacţiei respective, care a avut loc în timp ce Becciu era adjunctul şefului Secretariatului de Stat, principalul minister al statului papal. Există suspiciuni că mai mulţi intermediari au obţinut sume nejustificate, posibil cu complicitatea unor subordonaţi ai cardinalului.

Secretarul de stat, cardinalul Pietro Parolin, a apreciat că întreaga afacere este netransparentă, iar Papa Francisc a afirmat anul trecut că există dovezi clare de corupţie, informează Agerpres.