DIE WELT: O importantă razie împotriva spălării de bani și a evaziunii fiscale
- Iuliu Vlădescu
- 23 septembrie 2020, 04:30
Marți dimineață, poliția germană s-a mobilizat într-o razie majoră în 18 case, apartamente și birouri din Berlin și Brandenburg.
Scopul a fost demascarea mai multor persoane suspectate de fraudă, evaziune fiscală și spălare de bani, precum și descoperirea vilei unui șef de clan. Este vorba și despre o legătură cu crima organizată, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției, fără să dezvăluie numele suspecților.
Totuși, printre ei se numeră șeful clanului, Arafat Abou-Chaker, care se află în prezent în fața instanței districtuale din Berlin. Deocamdată, nu au existat arestări.
Încă de la șase dimineața, au fost percheziționate 18 apartamente, case și birouri din orașele Berlin și Brandenburg, inclusiv o vilă din localitatea Kleinmachnow, la sud de Berlin.
Poliția criminalistică și anchetatorii fiscali au confiscat documente scrise și baze de date. Scopul este găsirea probelor și confiscarea bunurilor, a precizat purtătorul de cuvânt.
Peste 300 de polițiști au luat parte la acțiune, inclusiv un grup special de lucru (SEK) și mai multe departamente ale serviciului criminalistic (LKA). Potrivit poliției, nu au existat incidente: „Până acum, totul a decurs fără probleme”.
Razia s-a concentrat pe anumite onorarii oferite poziției de manager de pe scena muzicii rap, a anunțat public procurorul. Suspecții sunt anchetați și căutați pentru „infracțiuni fiscale la scară largă în legătură cu serviciile de management” oferite rapperilor.
În consecință, există patru suspecți „încadrați parțial sectorului OK (crimă organizată)”. Proprietăți în valoare de câteva milioane de euro au fost provizoriu puse sub sechestru, așa cum a menționat procurorul.
Sindicatul poliției de la Berlin (GdP) a salutat razia. „Măsurile de astăzi sunt importante, deoarece statul de drept trebuie să continue să lucreze din greu pentru a goli mlaștina”, a declarat GdP. În ultimii ani, clanurile au pompat o mulțime de bani ilegali în circuitul monetar legal și „au finanțat proprietăți imobiliare și alte bunuri de lux prin tranzacții cu droguri, extorcare și alte surse criminale de venit”.
În fiecare an, peste 100 de miliarde de euro sunt spălați în paradisul spălării banilor din Germania. Poliția și Parchetul ar avea nevoie de mai mult personal și de posibilități legale pentru recuperarea activelor.
Traducerea: Vera Ștefan, RADOR