O fetiță de trei ani a ajuns în plasament familial după ce autoritățile au decis că nu mai poate fi redată mamei care a uitat, pur și simplu, de ea, iar micuța a rătăcit, ore întregi, pe străzile orașului Bârlad, din județul Vaslui. Cazul șocant a ajuns în atenția oamenilor legii, sâmbăta trecută, după ce, pe mai multe grupuri de socializare oamenii au făcut publică imagini cu o fetiță, găsită pe o bancă. În postare se preciza, cu fotografii concrete, că o fetită de 3 ani a fost găsită abandonată în statia de autobuz din fața spitalului bârlădean, flămândă si speriată, scrie vremeanoua.ro. Cei care au găsit-o au întrebat-o cum o cheamă, unde este mama, unde stă, dar fetita era prea speriată si nu a putut să spună decât că o cheamă Ana. Oamenii, impresionati, au postat pe Facebook un apel prin care se specifica faptul că micuta era abandonată de mama ei. Imediat a fost înstiintată si politia, la 112, iar în zonă au venit politistii locali, care au preluat-o pe micută si au asteptat mai bine de o oră în statia de autobuz să vină mama ei! Părintii fetei au fost identificati, s-a mers la ei acasă, unde, spre surpinderea lor, au constat că mama fetei habar nu avea unde îi era copilul!! Între timp, Ana a fost dusă la Centrul de Primire în Regim de Urgentă a Copilului Abuzat, Neglijat si Exploatat (CPRUCANE), din cadrul Protectiei Copilului, la Centrul de Servicii Comunitare nr.1 Bârlad. Acolo, specialistii au aflat că micuța pelcase de acasă în jurul orelor 9:00 – 10:00, de dimineată, iar la centru ajunsese la orele 18:00, flămândă si însetată. Au hrănit-o si au lăsat-o să se joace cu ceilalti copii din centru, când în jurul orelor 20:00 a venit si mama Anei, o femeie în jur de 40 de ani, ca să o ia acasă. Femeia era incoerentă, specialistii de la CPRUCANE, bănuind că era băută, asa că Ana a rămas în centru.

Fetita a fost dată în regim de urgentă în plasament familial, după ancheta socială făcută de reprezentantii DGASPC Vaslui, mai precis a celor de la CPRUCANE. Până când un judecător va decide dacă Ana va rămâne sau nu în plasament familial sau va merge înapoi în familie, mama acesteia a fost temporar decăzută din drepturile părintesti.
„Copilul era în dificultate, expus diferitelor situatii de risc, fapt ce a condus la plasarea acestuia într-un mediu securizat. În prezent copilul beneficiază de măsura de protectie specială si anume plasament în regim de urgentă, până când instanta judecătorească va clarifica situatia socio-juridică si va aprecia motivele care au condus la separarea copilului de părinti. Pe perioada plasamentului în regim de urgentă, drepturile părintesti sunt suspendate.”, a precizat psihologul Ionel Brătianu, seful CPRUCANE Bârlad.